Cazinska medresa dala svoj doprinos na debati u Travniku

web_admin 24. Marta 2017.
Cazinska medresa dala svoj doprinos na debati u Travniku

U srijedu, 22. marta 2017. godine sa početkom u 10h u Atriju Travničke medrese održana je XIV Kantonalna debata srednjih škola. Učešće je uzelo 17 srednjih škola, uz učešće svih medresa Rijaseta IZ u BiH, srednjih škola sa područja SBK/KSB, među kojima je bio i naš debatni tim.

Ekipu su činili učenici: Šaha Džinić, Abdurahman Nuhanović i Merjema Durić. Učenike je pripremao i vodio prof. Elvedin Grošić.

Ovogodišnja tema debate bila je “Odlazak mladih iz BiH”.

Prisutnima se na početku obratio direktor Travničke medrese, mr. Dževdet Šošić koji je u svojstvu domaćina zaželio ugodnu dobrodošlicu. Direktor Šošić napomenuo je bitnost ovogodišnje teme i zaželio da se kroz ovogodišnju debatu i zaključke promjeni odlazak i svijest mladih.

 

Naš debatni tim zastupao je principijelan stav koji smo interno nazvali „realističko – idealistički“. A njegova suština, bila je negacija odlaska, iako svjesni realnih okolnosti i potreba društva.  Međutim u podjeli zadataka naš tim je morao da zastupa afirmacisjki stav o odlasku. Kako smo prirpemali i tu varijantu, učenici su adekvatno odgovorili izazovu.

Obzirom da je ovogodišnja debata bila takmičarskog karaktera, koristimo priliku da čestitamo  ekipi Gazi Husrevbegove medrese na osvojenom prvom mjestu, kao i domaćinu na odličnoj organizaciji debate.

Redakcija