CAZINSKA MEDRESA NA TURNEJI U GRADOVIMA KRALJEVINE HOLANDIJE (IV DIO)

web_admin 17. Aprila 2017.
CAZINSKA MEDRESA NA TURNEJI U GRADOVIMA KRALJEVINE HOLANDIJE (IV DIO)

U subotu u ranim jutarnjim satima učenice i učenici sa nekoliko profesora, a na čelu sa svojim muftijom bihaćkim su se uputili iz Roermonda, džemata Nur-naših Bošnjaka kod kojih su proveli noć i prethodni dan-petak proveli sa sadržajima vjerskog karaktera, a i ostalim sadržajima. Te sadržaje možete pogledati u našoj prethodnoj reportaži.

U subotu je uslijedio obilazak najvećeg grada Holandije­-Amsterdama, zatim Den Haga i Roterdama.

Amsterdam:

Priredili smo i odlazak pred TRIBUNAL u Den Hag, u znak protesta, zbog odbijanja REVIZIJE TUŽBE BOSNE I HERCEGOVINE protiv Srbije.

Nakon protesta pred TRIBUNALOM, turneja se nastavila u sljedeći grad-metropolu Rotterdam, koji je u Drugom svjeskom ratu bio sravnjen sa zemljom, a u prilogu možete pogledati grad iz snova.

„Sigurno parče“ zemlje pod BOSANSKOM ZASTAVOM u Rotterdamu.

Nakon obilaska Rotterdama, posjetili smo džemat naših Bošnjaka u navedenom gradu, čiji je imam Almir ef. Šahbazović, svršenik Tuzlanske medrese, a koji dolazi iz Banovića.

Večeri, koju su nam pripremile vrijedne džematlije navedenog džemata i programu, koji su priredili učenici Medrese, su prisustvovali i imami: svršenik Cazinske medrese Senahid -ef. Varešlija, zatim Hasan -ef. Stranjac, koji je bio na raspolaganju našim putopiscima dok su obilazili ovu lijepu, dobro zakonski uređenu državu, državu iz snova.

 

 

Nakon ukazane tople dobrodošlice od strane efendije Šahbazovića, uslijedio je program i obraćanje organizatora i vođe ovog nagradnog putovanja prof. Elmir -ef. Mehmedovića.

Na kraju programa je uslijedilo predavanje muftije bihaćkog prof. Hasan -ef. Makića.

Ovom prilikom se zahvaljujemo bošnjačkom džematu „Selam“ u Rotterdamu na toploj dobrodošlici i ukusnoj večeri.

Nakon manifestacije, putopisci su se vratili u pogranični grad Roermond, gdje su prenoćili i drugu noć u navedenom džematu.

U jutarnjim satima sljedećeg dana-nedjelja, naše učenice i učenici, profesori na čelu sa muftijom bihaćkim su napustili džemat „Nur“, napustili grad Roermond, napustili Holandiju sa suzama u očima, gdje su proradile emocije, osjećao se pritisak u prsima zbog bolnog rastanka sa našim Bošnjacima navedenog džemata, koji su najbolji primjer kako se rukovodi džematom u našoj dijaspori.

Iskreno dovimo Allahu dž. š., da ih za ovo dobro djelo, ovo druženje, svoje vrijeme koje su potrošili u ime Allaha, hranu koju su kuhali dok smo boravili kod njih, tople posteljine i sve ostalo što su za nas priredili, nagradi Džennetu-l-firdevsom. AMIN

Putopisci su se uputili ka Njemačkoj, gradu Minhenu, sljedećem po redu džematu naših Bošanjaka, džematu „Hidaje“.