DAN VAKIFA MEDRESE

web_admin 10. Aprila 2016.
DAN VAKIFA MEDRESE
  1. April je datum kada Cazinska medresa ima čast da ukaže veliko poštovanje svojim vakifima. I ove godine na taj svečani dan, Medresa je ugostila svoje brojne prijatelje  i tako na najbolji način obilježila svoj dan škole.vk3

 

 Na već tradicionalnom medresanskom ručku, osoblje, učenici i profesori  imali su priliku,  pored vakifa, ugostiti našeg Muftiju kao i predvodnike kantonalne i općinske vlasti.

 

Ipak,  najviše vremena proveli smo u razgovoru sa našim vakifima, čija žrtva i predanost u činjenju dobra,  obavezuje svakog ko misli istovremeno i na dunajluk i na ahiret. Njihov vakuf je primjer ne samo materijalne, nego i duhovne žrtve. Lijepo je bilo čuti i vidjeti kolika je svijest naših vakifa o potrebi za znanjem i odgojem naše omladine. Njihova zadovoljna i  ozarena lica,  najbolji su pokazatelj koliko dobročinstvo u ime Allaha dž.š,  čini prsa prostranim.

vk4

Muharemović (Ramo) Ahmet , na fotografiji su još  Đulaga i Fatima Dedić

Ove godine razgovarali smo sa jednim od naših prvih vakifa Muharemović Ahmetom. U istom redu su bili Đulaga i Fatima Dedić, jedni od mnogih čiji je vakuf utemeljio našu Medresu, drago nam je bilo vidjeti da ono što čovjek najviše vrednuje,  a to je zdravlje,  njih hvala Bogu sluša.

Također smo razgovarali i sa našim novijim ali ništa manje vrijednim vakifima, koje povezuje identičan motiv, a to je dati svoj doprinos na putu učenja u ime Gospodara koji stvara.

vk12

Zehra, Šefika i Haseda Velić sa svojom sestrom Kadifom Šahinović

Sa nama su bile naše majke i sestre. Jedna od njih je i  Zehra Velić koja  je došla sa svojim mužem Rašidom Velićem , zatim  Šefika Velić  je uvakufila dio imovine pred dušu svog rahmetli muža Rasima Velića. Također  i Haseda Velić ispred svoje porodice na čelu sa Safetom Velićem.

vk11

S lijeva na desno : Omerčević Ibrahim, Ponjević Ismet, Mujagić Husein i Velić Rašid

Ugodan smo razgovor vodili i sa našim vakifima iz Toromana , Ponjevića i Bužima.

Sve njih smo počastili sada već tradicionalnim Medresanskim ručkom.

vk7vk8

Nakon ručka i ugodnog razgovora,  Medresa je svojim vakifima upriličila prigodnan program,  gdje su direktno mogli vidjeti plodove svoga vakufa.

vk2

Molimo Uzvišenog Gospodara Allaha dž.š  da obilato nagradi učesnike ovog skupa za njihov trud i zalaganje.

 

FOTOGRAFIJA: Džanan Kišmetović