Direktor Medrese sa svojim pomoćnicima na svečanosti otvorenja džamije u Pritoci, MIZ Bihać

Direktor  Medrese sa saradnicima na svečanosti otvorenja džamije u Pritoci
Naselje Pritoka nalazi se na samom ulazu u Bihać, idući iz pravca Bosanskog Petrovca i Ključa. U ovom mjestu nikada prije nije postojao džemat niti džamija, ali se 2005. godine stvorila želja i potreba te okupio dovoljan broj mještana i odlučio da gradi džamiju. Ove godine je završena izgradnja džamije a u subotu, 18. augusta, upriličenoje njeno svečano otvorenje.
U izgradnju džamije utrošeno je oko 350.000 km. Džemat Pritoka je malobrojan, ali unatoč tome, bili su dobro organizirani i sa jakom voljom te su mudro i ispravno izabrali najbolju lokaciju za gradnju svoje džamije. Sa gradnjom džamije krenuli su 2012. godine i u relativno kratkom vremenskom periodu izgradili su zaista lijepi objekat sa kompletnom infrastrukturom. Džamija se nalazi na, zaista, odličnoj lokaciji jer na pravcu od B. Petrovca do Bihaća nema nijedne džamije koja se nalazi tako blizu magistralnog puta.
Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice ispred Medžlisa IZ-e Bihać, Bihaćkog muftijstva, Medrese „Džemaluddun ef Čaušević“ iz Cazina, Grada Bihaća, Vlade US kantona, te izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Salem-ef. Dedović, koji je istakao značaj ovakvih skupova na kojima se bošnjački narod objedinjuje, povezuje i zbližava.
Svečanosti otvorenja džamije prisustvovao je i direktor Medrese „Džemaluddun ef Čaušević“ iz Cazina prof  Enes ef Ljubijankić sa svojim pomoćnicima za nastavu i intenat, hfz prof. Mehmed ef  Kudićem i prof. Mehmed ef  Mašićem. Na svečanosti u Pritoci ispred Bihaćkog muftijstva obratio se upravo direktor Cazinske medrese prof  Enes ef Ljubijankić. U svom vazu-nasihatu direktor je naglasio da je prvenstvena zadaća džamija da okuplja i odgaja ljude, da ih podučava životu na dunjaluku u kojem će biti sretni a ujedno da ih priprema za ahiret i ahiretsk a ispitivanja.
M.M.

Comments

comments