Druženje sa članovima Udruženja gluhih i nagluhih Bihać

web_admin 5. Septembra 2017.
Druženje sa članovima  Udruženja gluhih i nagluhih Bihać

Danas smo imali priliku upoznati  „Udruženje gluhih i nagluhih“ Bihać.  Ovom prilikom prenosimo utiske ovog zaista inspirativnog razgovora sa ovim dragim ljudima.

Ovih dana,  Cazinska medresa provodi akciju podjele kurbanskog mesa, tako smo imali priliku i da posjetimo članove ovog udruženja.

U razgovoru sa predsjednikom udruženja, gospodinom Sabrijom Emrulovićem, kao i sekretarom ovog udruženja  gospodinom Damirom Srabovićem, imali smo priliku čuti o njihovim projektima na kojima rade u svrhu pomoći i zaštite lica  iz ove kategorije građana.

I pored svakodnevnih teškoća koje nosi ovaj oblik invaliditeta, ovi hrabri ljudi uspjevaju da se izbore sa svakodnevnicom, te i kroz ovo udruženje štite interese gluhih i nagluhih osoba.

Stim u vezi pohvalno je spomenuti njihov projekat pod nazivom „Govor tišine“ koji predstavlja Kurs znakovnog jezika za novinare i sve one koji  mogu doći u interakciju sa ovim ljudima.  Pilot projekat su već radili sa novinarima RTV  USK-a.

Treba istaknuti i činjenicu da su članovi ovog udruženja većinom osbe koje su od rođenja gluhonijeme ali su pohađali specijalne škole. To ujedno znači da je njihova društvena inkluzija vrlo jednostavna ali da je potrebno da osobe koje rade u Javnim ustanovama,  savladaju osnovne znakove za sporazumjevanje sa ovakvim osobama.

U tome ujedno i leži vrijednost ovog projekta koji bi uvelike olakšao samostalnost ovih osoba u društvu.

Ono što predstavlja posebnu teškoću ovom udruženju koje je preregistrovano 2016-te godine, kako bi se specijaliziralo isključivo za problematiku gluhonijemih osoba,  je još nerješen status prostorija udruženja.

Općina Bihać nudila je neka riješenja,  ali nisu bila adekvatna potrebnim uslovima.

Nadamo se ako Bog da,  da će ovi dragi ljudi,  koji i pored svega zrače optimizmom i osmjesima  u narednom periodu riješiti status prostorija udruženja, kako bi neometano nastavili sa svojim radom.