EKSKURZIJA UČENIKA CAZINSKE MEDRESE – VEČER KUR'ANA U GRACU

web_admin 6. Maja 2016.

Kao i svake godine, i ove je naša Medresa svojim učenicima omogućila odlazak na Veče Kur'ana koje se redovito održava u Austriji, tačnije u Grazu, 19.aprila.

Glavni organizator ovog, kao i velikog boja ostalih putovanja, bio je prof. Elmir ef. Mehmedović.

Autobus sa 50 učenika i dva profesora krenuo je ispred Medrese, prije same zore, stoga nas je sabah-namaz dočekao već u Velikoj Kladuši, odakle smo nastavili put.

sl1U Graz smo stigli oko 11h. Ispred džemata nas je dočekao jedan od domaćina i osnivača džemata, Edvad Felić, koji nam je poželio dobrodošlicu i veoma ugodno nas primio i ugostio.

sl2

Nakon dobrodošlice i ručka, koji su nam, domaćini pripremili, klanjali smo podne-namaz, te krenuli u obilazak grada. Slobodno vrijeme koje smo imali bilo nam je ujedno i prilika da se upoznamo s tamošnjom omladinom, razmijenimo mišljenja i iskustva, a najzad, steknemo i nova poznanstva, pa i prijateljstva.sl3

Stari grad Schlossberg bio je jedna od najljepših destinacija koje smo posjetili. Naravno, šoping, kako djevojkama tako i momcima, bio je neizostavan. Ipak, druženje u džematu s omladinom bilo je, kako mnogi tvrde, najljepše utrošeno vrijeme.

 

Sam program počeo je u 15:30h učenjem Kur'ana. Među učačima su bili i naši učenici, hafiz Hamza Kanurić i Ahmed Hašić.

sl4

Po završetku programa, oko 18h, okupili smo se u kuhinji da večeramo, da se oprostimo s domaćinima i polahko pripremimo za odlazak kući.

Nazad, put Bosne smo krenuli oko 23h.

Ovim putem se želimo zahvaliti domaćinima na divnom gostoprimstvu i svime čime su učinili da se ugodno osjećamo. Da im Allah dž.š. podari svako dobro. Iskreno se nadamo još kojem ovakvom putovanju, ovakvoj organizaciji i nadasve, ovakvim domaćinima.

 

 

Ćosić Belkisa IIb