MEDRESA "Džemaludin-ef. Čaušević"

Hafiska dova hafizu Ajdinu Okiću u rodnim Kamičanima


Iako je u Medresi već proučena hafiska dova mladom hafizu Ajdinu Okiću, učeniku četvrtog razreda Cazinske medrese, ponovo je upriličeno učenje hafiske dove u njegovom rodnom mjestu Kamičani, Medžlis IZ-e Kozarac, u nedjelju, 30.12.2018. godine. Svečanosti su prisustvovali mnogobrojna rodbina, prijatelji, džematlije, imami i profesori cazinske i travničke medrese.

Prisutnima se prvi obratio Amir ef. Mahić, glavni imam MIZ Kozarac koji je ujedno i džematski imam džemata Kamičani. Ukratko je podsjetio na historijski pregled učenja hifza u Bosni i Hercegovini. Po njegovim riječima hafiz Ajdin Okić je prvi hafiz u ovom džematu nakon 64 godine.

Nakon njega prisutnima se obratio Enes ef. Ljubijankić, direktor Medrese. Direktor Ljubijankić je posebno potencirao potrebu vraćanju Bošnjaka kur'anskim principima u svakodnevnom životu.

Svečanost je svojim prisustvom uveličao i Muftija bihaćki, Hasan ef. Makić. U svom izlaganju muftija Makić je citirao nekoliko kur'anskih ajeta i hadisa koji ističu vrijednost učenja Kur'ana Časnog kao i učenja hifza.

Na svečanosti je, u ulozi izaslanika Reisul uleme, bio direktor “Elči Ibrahim pašine” medrese u Travniku Dževdet ef. Šošić. Prije uručenja hafiske diplome hafizu Ajdinu Okiću, direktor Šošić je istakao važnost brige u odgoju djece, čuvanju preuzetih obaveza i vrijednosti hafiza i mjesta u kojima žive hafizi.

Prigodnim učenjima odlomaka iz Kur'ana svečanost su uveličali i obilježili muhafiz hafiza Ajdina Okića, hafiz Mehmed ef. Kudić, hafiz Muamer Okanović i hafiz Muharem Šeperović.

Uz mnogobrojne hedije koje su uručili prisutni nakon proučene hafiske dove, posebno treba istaći hediju u novcu nekolicine džematlija džemata Kamičani kojim će, ako Bog da, u martu ove godine hafiz Adin Okić moći kupiti kartu za odlazak na umru.

Da Allah Uzvišeni našem hafizu Ajdinu Okiću da svaki berićet!

Više fotografija na instagramu
medresacazin

Comments

comments

Kategorije

Arhive