Hamza Kanurić učenik Cazinske medrese drugi na nivou BiH

web_admin 21. Septembra 2017.
Hamza Kanurić učenik Cazinske medrese drugi na nivou BiH

Uprava za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice organizovala je 12. takmičenje u Hifzu Kur'an-i-kerima na nivou Rijaseta islamske zajednice u BiH a takmičenje je održano u Sarajevu 16. i 17. septembra 2017-te godine.

Svečano zatvaranje takmičenja održano je u kongresnoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke. Suorganizator ovog takmičenja je Fondacija Hifz časnog Kur'ana -Sarajevo.

Ovim povodom obratio se i član komisije kurra hafiz šejh Osman Sidiki koji je istakao veliko zadovoljstvo što u BiH ima veliki broj hafiza i što se Allahova riječ na ovim prostorima čuva u srcima.

Na takmičenju je učestvovalo 35 hafiza Časnog Kur'ana u sljedećim kategorijama:

I – hifz cijelog Kur'ana sa komentarom prvih pet džuzeva;

II – hifz 20 džuzeva;

III – hifz 10 džuzeva (ili 7 krugova); i

IV – hifz 5 džuzeva (ili 4 kruga) (starosti do 15 godina i da nisu hafizi).

Organizator takmičenja za pobjednike i najbolje plasirane u svim kategorijama podijelio je vrijedne nagrade.

Nasu medresu je predstavljao hafiz Hamza KANURIĆ, učenik trećeg razred, i osvojio drugo mjesto u kategoriji hifz 20 džezeva.»

Hamza Kanurić je trenutno učenik trećeg razreda medrese „Džemaluddin Čaušević“ u Cazinu. Osnovno školovanje je okončao u glavnom gradu S. Arabije Rijadu gdje je prije osmog rođendana okončao učenje Kur'ana napamet. U dvanaestoj godini je dobio idžazetnamu za Hafsov rivajet. Hamzin muhaffiz je bio hfz. Mehmed Kudić, profesor Cazinske medrese.

Čestitamo našem Hamzi na ovom uspjehu.