HISTORIJAT

Stara medresa

HISTORIJAT MEDRESE

 Grad Cazin se nalazi u najzapadnijem dijelu Bosne i Hercegovine. Udaljen je od glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva, oko 350 km. Općina ima oko 67.000 stanovnika od kojih je 99% Muslimana – Bošnjaka.

Medresa u Cazinu je sagrađena 1867. godine od drvene građe. Zapaljena je od austougarskog okupatora zbog oružanog otpora koji je pružen na ovom prostoru. Ponovo je sagrađena od kamena 1890. godine. Funkcionirala je do 1918. godine, kada je zbog nedostatka materijalno-finansijskih sredstava morala obustaviti svoj rad. Dolaskom komunističke vlasti 1945. god. Medresa je oteta od Islamske zajednice kao što je bio slučaj sa većinom vakufskih dobara na ovom prostoru. Ponovo je otvorena u vremenu strahovite agresije (1992-1995) na Bosnu i Bošnjake kada je ovo područje bilo izolirano od ostalih dijelova Bosne i Hercegovine.
Hvala Allahu, svečanost otvorenja je bila u Cazinu, 08.09.1993 godine.
Medresa je dobila ime po najpoznatijem alimu sa ovog područja Džemaludinu Mehmedu Čauševiću (rođen 28. decembra 1870., u Arapuši kod Bosanske Krupe, umro: 28. marta 1938., u Sarajevu) koji je bio reisu-l-ulema od 1913. godine do 1931 godine.
Trenutno je jedina Medresa na području Bihaćkog muftijstva i pokriva potrebe za ovom vrstom školovanja za oko 300 000 stanovnika Unsko-sanskog kantona.

Školovanje traje četiri godine. Nastava se izvodi po Nastavnom planu i programu Rijaseta IZ BiH. Nakon završetka školovanja u Medresi njeni svršenici mogu nastaviti svoje školovanje na bilo kojem fakultetu u BiH ili svijetu.
Pored obavezne nastave učenici i učenice učestvuju u radu brojnih sekcija.

Medresa je internatskog tipa i svi polaznici moraju stanovati u domu škole tokom cijelog školovanja.
U maju 1998. godine počelo se sa izgradnjom nove zgrade za potrebe Medrese i već od 2004. godine u ovom veleljepnom objektu učenicima je pružena mogućnost da stječu znanja uz najsavremenija nastavna sredstva i pomagala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *