Implementacija projekta u Osnovnoj školi Šturlić Cazin

web_admin 7. Novembra 2017.

U zavšnu fazu projekta „Multimedijalna učionica“, učenici Cazinske medrese kreću od Osnovne škole „Šturlić“ u Cazinu.

Već smo pisali o tome da učenici rade na projektu „multimedijalna učionica“. Nakon faze testiranja u Medresi, odlučeno je da se u sklopu istog projekta,  opreme još neke obrazovne ustanove, obzirom da Medresa i pored ovog projekta posjeduje kapacitete za  ovakvu učionicu.

S tim u vezi, postignut je dogovor sa Osnovnom školom „Šturlić“ Cazin.

Direktor ove Osnovne škole gospodin Abid Omanović,  primio je predstavnike Cazinske medrese i izrazio želju da učenici opreme jednu učionicu sa uređajima koji omogućuju ovakav vid nastave.

 

Projekat opremanja Osnovne škole uključuje:

Jedan brendirani Laptop sa i5 procesorom i 8 gb ram memorije,  sa dva instalirana OS-a  u dual bootu. Sa licenciranim Windows 7 i Linux operativnim sistemom.

Jedan projektor i  wireless routher koji omogucuje komunikaciju mobilnih uređaja sa sadržajem. Wiimote kontroler te infracrvena olovka koja nudi opciju za jeftinije riješenje „pametne table“. A koji su učenici razvili tokom rada na projektu.

Pored standardnog softvera koji uključuje također licenciran MS Office 2016, uređaji su opremljeni kolekcijom slobodnog softvera koji nudi široku lepezu mogućnosti u pokaznoj nastavi, kao što su Fokusky, Gcompris, Kviz programi za obnavljanje gradiva i program za Islamsku vjeronauku koji uključuje kompletan Kur'an study software.  Linux opcija nudi još i čitav set za nastavu iz biologije i hemije kao i Open source software za pametnu tablu.

Pored osnovne škole koja ce biti završena tokom ove sedmice, u planu je da se na sličan način opreme i dva mekteba, po jedan iz medžlisa Cazin i jedan iz medžlisa Bužim.

Opremu donira Cazinska medresa u saradnji sa Fondacijom mozaik putem Omladinske banke Cazin.