IZ MEDRESE NA VOJNU AKADEMIJU

web_admin 9. Marta 2017.
IZ MEDRESE NA VOJNU AKADEMIJU

 

Objave konkursa za upućivanje kadeta Oružanih snaga BiH na vojne akademije, kopnene vojske i zračnih snaga, u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Turskoj, Grčkoj i Sjedinjenim Američkim Državama počinju u  mjesecu martu. Cilj posjeta srednjim školama je da se maturanti upoznaju sa vojnom profesijom i karijerom oficira.

Juče su u Medresi boravili Vojni muftija Hadis Pašalić, brigadir Edin Bajramović i Amir Ramić. Brigadir Bajramović je održao prezentaciju našim učenicima.Riječ je o prezentacijama odnosno ponudi školovanja kadeta OS BiH na vojnim akademijama u inostranstvu (Turska, Hrvatska, Srbija, Grčka, SAD i Makedonija). Planirane su posjete srednjim školama na području cijele Bosne i Hercegovine, a namjenjene su učenicima završnih razreda.

 

Brigadir je upoznao učenike sa pravilima školovanja u Oružanim snagama BiH, prijemu u vojnu službu i mogućnostima razvoja i napredovanja profesionalnih vojnih lica. Učenike je posebno dojmila informacija o  učestvovanju u vojnim misijama i mogućnost edukacije nakon vojne akademije na prestižnim vojnim akademijama diljem  svijeta.

 

Nakon toga, Vojni muftija Hadis Pašalić se obratio učenicima. Posebno je istakao da su svi njegovi komandanti bili Krajišnici (generali  rahmetli Mehmed Alagić, Sakib Mahmuljin i Fikret Ćuskić). Također je istakao da je u našim genima utkan osjećaj za vojsku i komandovanje i da se nada da će u budućnosti kroz školovanje u Oružanim snagama BiH biti nastavljena ova tradicija.

 

Kako je to sve izgledalo, možete vidjeti u galeriji ispod: