Maturanti Cazinske medrese na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu

web_admin 25. Marta 2018.
Maturanti Cazinske medrese na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu

 

Putovanje maturanata Cazinske medrese u Sarajevo

Maturanti Cazinske medrese, njih šesdeset i dvoje,  u zadnjih nekoliko godina, odlukom Rijaseta IZ-e, posjećuju Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) u Sarajevu radi testiranja za stipendije. Na ovakav način imaju mogućnosti dobiti besplatno školovanje na ovom prestižnom Univerzitetu ili umanjiti svoje finansijske obaveze tokom studiranja, zavisno od broja osvojenih bodova na testiranju.

Ovogodišnje testiranje je održano u srijedu 21. 03. 2018. godine. U pratnji maturanata bili su odgajateljica Esma Dizdarević i razrednici Mašić Mehmed i Mehmedović Elmir.
Iako je snijeg koji je prekrio cestu i niska temperatura  uveliko usporila putovanje nasih maturanata, hvala Allahu uspješno su stigli u Sarajevo.
Rani sabah-namaz su klanjali u Jajcu u dzamiji “Sultanije Esme”.
Dolaskom u Sarajevo, maturanti su imali vremena prošetati najljepšom čaršijom, a i klanjati podne-namaz u Begovoj džamiji.
Testiranje je počelo u 14. sati i  trajalo je  2 sahta. Tokom testiranja naši maturanti su imali mogućnost pokazati znanja koja su stjecali kroz  četiri godine u medresanskim klupama.

Kao i kod većine  Krajišnika poseban dojam na ovom putu su ostavili prelijepi ćevapi u Travniku.

U kasnim večernjim satima, naši maturanti i profesori su se vratili iz Sarajeva, umorni, iscrpljeni, ali jako zadovoljni odrađenim testom i jos jednom jednodnevnom ekskurzijom u nizu mnogih koje su im organizovane tokom boravka u jednoj od najboljih obrazovno-odgojnoj institucija na USK, tj. Cazinskoj medresi.

Autor: Mehmedović Elmir