Medresu posjetio glavni imam Medžlisa IZ-e Prijedor

web_admin 11. Marta 2018.
Medresu posjetio glavni imam Medžlisa IZ-e Prijedor

U utorak, 06. marta, Medresu je posjetio glavni imam Medžlisa IZ-e Prijedor, Husein ef. Velić. U razgovoru sa direktorom Medrese, Enes ef. Ljubijankićem, Husein ef. Velić se prisjetio svojih medresanskih dana i izrazio radost što današnje generacije imaju neuporedivo bolje uslove za rad i boravak  nego kada je on pohađao Cazinsku medresu.

Žalosti činjenica, prema riječima Husein ef. Velića, ne da se u Prijedor niko ne vraća, nego je sve veći broj onih koji ga napuštaju. Ako se ova praksa nastavi relativno brzo niko od Bošnjaka neće biti stalno prisutan u Prijedoru.

Posebno je bilo govora o daljnjoj pomoći Medrese Javnoj kuhinji u Prijedoru. Husein ef. Velić i upravnik Medrese Mehmed ef. Mašić su razmjenili informacije po ovom pitanju i dogovorili nekoliko tehničkih koraka za bolji uvid u rad i potrebe ove Kuhinje.

Jedna od tema razgovora između Husein ef. Velića i direktora Medrese je bila i neispunjenje obaveza od strane organizacije “ERM” prema Medresi i ogromne štete koju je Medresa zbog toga pretrpila. Obzirom da je Husein ef. Velić posredno pratio odvijanje procesa dobivanja certifikata za Njemački jezik koji se u Medresi vodi već nekoliko godina, detaljno je upoznao direktora Medrese sa saznanjima koja on ima o ovom problemu. U načelu su predložene određene solucije da se ova šteta sanira.

Na kraju posjete Husein ef. Velić je obećao svesrdnu pomoć Medresi, pogotovo po pitanju većeg angažmana svih službenika Medžlisa IZ-e Prijedor na boljem odzivu za upis svršenika osnovnih škola u Medresu.