Na vrelu neiscrpne mudrosti

web_admin 11. Februara 2017.
Na vrelu neiscrpne mudrosti

Dana 11.2.2017. godine naša Medresa je imala čast da ugosti Džemala Salihspahića,osnivača  Medrese „Osman ef. Redžović“ u Visokom, koji nam je u posjetu došao sa porodicom. Naime, Džemal ef. je čovjek koji je sav svoj život proveo u službi Islamske zajednice. Zaslužan je za veliki doprinos širenju Islama na području BiH. Dobitnik je mnogih priznanja, među kojima je najvažnije priznanje Islamske zajednice za nesebični rad za islam, promoviranje vječitih islamskih i tradicionalnih vrijednosti, te za razvoj i očuvanje jedinstva islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koje mu je 17.10.2012., uručio tadašnji reisu-l-ulema, prof. dr. Mustafa Cerić. Također, osnovao je Fondaciju „Osman-ef. Redžović“, društveno se angažirao i kroz rad Kulturnog društva Bošnjaka  „Preporod“ u Visokom. Veoma je aktivan i kao naučni radnik i publicista. Objavio je oko 30 stručnih radova i članaka iz oblasti islamskih nauka, naše kulture  i tradicije, kao i pedagoško-psiholoških i odgojno-obrazovnih pitanja.

Među navedenim radovima, posebno mjesto zauzima knjiga „Imam – ličnost uloga i značaj“, dosada jedina knjiga na bosanskom jeziku iz pera muslimanskog autora koja se na cjelovit i multidisciplinaran način bavi imametom – pastoralnom teologijom, te sadrži naučno utemeljen kritički osvrt na historiju i metodologiju islamskog misionarstva i obrazovanja. Naši profesori su se rado družili sa ovim velikanom, koji je kroz ugodan razgovor, primjere iz života, te svojim citatima prenio dosta pouka, rekao mnogo za život značajnih stvari, povezavši sve sa prošlošću zbog koje trebamo biti ustrajni za bolje danas, jer kako kaže naš uvaženi gost „Živjeti znači sjećati se“. Kao veliki pisac i dobrotvor, našim profesorima i biblioteci poklonio je treće izdanje svog djela“ Imam“, a sve radi Allahovog zadovoljstva.

Prof.dr. Džemal Salihspahić nam se zahvalio na ugodnom dočeku i gostoprimstvu, a mi se nadamo ponovnom susretu u što skorijem vremenu, te molimo Allaha da profesora nagradi za sve ono što je učinio.