NAGRADNA EKSKURZIJA MEDRESE U HOLANDIJU (II DIO)

web_admin 15. Aprila 2017.

Medresa „Džemaludin-ef.  Čausević“ svake godine organizira nagradno putovanje za svoje najbolje učenike u bošnjačke džemate u dijaspori, tako da se jedan autobus naših najboljih učenica i učenika, nekoliko profesora i profesorica, na čelu sa našim čestitim muftijom, uputio ka dalekoj Holandiji, gdje planiraju posjetiti gradove Roernmond, Amsterdam, Den Hag i Roterdam.

Posjetit će u tim gradovima bošnjačke džemate, gdje će hor Medrese izvesti program vjerskog karaktera, obratit će se profesori Medrese i muftija bihaćki, gdje će imati priliku prenijeti selame naših Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine i na taj način će se ojačati veza između onih koji žive i borave u krvlju natopljenoj Bosni i onih koji su devedesetih godina sa stotinama hiljada drugih Bošnjaka raseljeni i protjerani iz svojih domova i koji upravo borave, između ostalog, i u Holandiji.

Jedna od destinacija koju će obići naši musafiri iz Bosne i Hercegovine je TRIBUNAL u Den Hagu, gdje će na jedan simboličan način pred TRIBUNALOM, protestovati zbog odbijanja revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije.

Sretni, najbolji učenici Medrese sa svojim profesorima i muftijom, su se u jutarnjim satima uputili na daleki put, gdje su već u pograničnom gradu Bosne u Velikoj Kladuši, u džematu Drmaljevo, klanjali namaz, nahranili svoje duše i u svojim dovama zamolili Allaha da im ovo putovanje proteče u što boljoj atmosferi i u svemu onom sa čim će Allah dž.š. biti zadovoljan.

 

Medresa je ove godine na put poslala i svog glavnog kuhara, koji je priredio putnički ručak na otvorenom, to se desilo u Sloveniji, gdje su učenici imali priliku da odmore i napune baterije za predstojeći nastavak puta.

U predakšamsko vrijeme,  već pomalo umorni putnici su stigli u austrijski grad Grac u džematu Bošnjak, gdje su klanjali akšam i jaciju-namaz.

U džematu Bošnjak, sa cijenjenim hafizom Sabahudin ef. Hašićem, se popila kahva i nastavio put do Holandije.