NAGRADNA EKSKURZIJA ZA NAJBOLJE UČENICE I UČENIKE MEDRESE „DŽEMALUDDIN ČAUŠEVIĆ“ CAZIN

web_admin 17. Marta 2016.

Zahvala pripada Allahu, dž. š., Darivatelju nebrojenih dobara, Koji nam je podario i ovu našu Medresu, školu obrazovanja, školu odgoja, u prvom planu onog vjerskog, školu hajra i bereketa, školu koja nagrađuje svoje najbolje učenike u različitim segmentima učeničkog natjecanja.

Hvala našim profesorima na čelu sa direktorom prof. Salihom ef. Dervićem, koji u zadnjih nekoliko godina nagrađuju svoje najbolje učenike nagradnom ekskurzijom u bošnjačke džemate naše dijaspore.
Ovim ekskurzijama imaju za cilj da nagrade svoje najbolje učenike i da s našim Bošnjacima koji žive u dijaspori proslave Dan nezavisnosti BiH.

Ove školske godine učenice i učenici Medrese su bili nagrađeni putovanjem u nekoliko gradova Njemačke, tj. bošnjačke džemate u Minhenu, Ulmu, Štuttgartu i Sindelfingenu.
Organizator i vođa puta je bio prof. Elmir ef. Mehmedović.

slika 1Prvi dio puta, tačnije vrijeme od ponoći do sabaha, proveli smo, naravno, spavajući, kako bi nam sati što brže prošli. Neizostavna je činjenica da je atmosfera u busu bila mirna jedino tokom noći, u svakom drugom terminu melodije divnih ilahija krasile su veliki dio našeg puta i ni u jednom momentu nije nam bilo dosadno.
Na sabah – namaz smo stigli u austrijski grad Graz, pa smo iskoristili priliku da svratimo do tamošnjeg džemata “Bošnjak”, gdje nas je imam džemata, svršenik naše Medrese, učenik generacije hfz. Sabahudin ef. Hašić, iako je bilo vrlo rano, izuzetno lijepo dočekao.
Tu smo se osvježili, klanjali sabah, zahvalili imamu na gostoprimstvu i nastavili svoje dugoočekivano nagradno putovanje.

Sljedeća destinacija bio je njemački grad Minhen i džemat “Hidaje” gdje nas je dočekao topao ručak, te se ovom prilikom zahvaljujemo domaćinima koji su nam ga pripremirili i okrijepili nas dovoljno da nastavimo naš put.

slika 2Prije džume – namaza u navedenom džematu naš hor je proučio nekoliko ilahija, a nakon toga nam se obratio imam džemata Nusret ef. Hodžić koji nam je poželio dobrodošlicu i ukratko nas je upoznao s historijom džemata “Hidaje”, razlogu nastanka džemata kao i aktivnostima koje nudi. Nakon obraćanja imama, prigodnim vazom obratio se i naš prof. Elmir ef. Mehmedović, koji se između ostalog zahvalio džematu na gostoprimstvu i pozvao džemat, odnosno učenike koji pohađaju mektebsku nastavu, da sa svojim imamom posjete, na nekoliko dana, našu Medresu. slika 3
Muftija bihaćki prof. Hasan ef. Makić je predvodio džumu – namaz i prigodnom hutbom prisjetio domaćine, ali i nas, na vrijednost domovine nam Bosne i Hercegovine.

 

 

Nakon džume – namaza smo nastavili naše putovanje ka lijepom gradu Ulmu i istoimenom džematu.
Tu nas je s toplom večerom i ugodnom dobrodošlicom dočekao imam džemata IKC Ulm, hfz. Samir ef. Haskić, također svršenik naše Medrese i najbolji učenik u svojoj generaciji.

slika 4slika 5

 

Program, koji je bio izuzetno mnogo posjećen od strane džematlija Ulma, počeo je nakon jacije – namaza, i trajao negdje do 22h uvečer, nakon čega su nas domaćini poslužili raznovrsnim slasticama te je uslijedila raspodjela učenika po domovima domaćina.

slika 6slika 7

 

slika 9slika 10slikaa 8

Sutradan, 27.02., u prijepodnevnim satima zajedno sa svojim domaćinima smo se ponovo okupili ispred IKC Ulm kako bismo mogli krenuti u daljnje razgledanje grada.

Što se tiče domaćina, svako od nas imao je samo riječi hvale za svu toplu dobrodošlicu i ugodnu noć kod domaćina kod kojih smo prespavali. Svi smo se iz njihovih kuća vratili bogatiji za divne uspomene i sklopljena vrijedna prijateljstva.

Subota poslijepodne bila je rezervisana za razgledanje Ulma. Nažalost, imali smo malo vremena da vidimo mnogobrojna znamenita mjesta u Ulmu, a naši domaćini su odigrali ulogu izuzetno kvalitetnih vodiča te nam pokazali zaista mnogo stvari i mjesta u vrlo kratkom vremenu.

slika 11slika 12slika 13

Prije samog polaska, džematlije su nam pripremile još jednu ukusnu večeru a imam džemata, hfz. Haskić nam se ponovno obratio, poželio ugodan nastavak ekskurzije, te je predsjednik džemata u ime svog džemata poklonio vrijednu hediju kolektivu naše Medrese.
Ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo domaćinima i džematlijama IKC Ulm.

slika 14Te iste večeri krenuli smo prema Štuttgartu, tamošnjem džematu, gdje smo također imali zakazan program.
Imali smo čast biti gosti prve džamije s izgrađenom munarom u Štutgartu.

slika 16Kao i u Ulmu, i tu su nas domaćini izuzetno lijepo dočekali.
Imam džemata Hamza ef. Subašić nam je izrazio srdačnu dobrodošlicu te smo nakon jacije – namaza otpočeli s pripremljenim programom. Program su, kao i Ulmu, vodili naši učenici a bili su i sami učesnici u programu.
Malo je reći da je džamija bila puna, a na licima prisutnih se vidjela zainteresiranost i oduševljenost.
Kraj programa je obilježen raspodjelom učenika po kućama domaćina i dogovorom oko vremena sutrašnjeg okupljanja.
Prije samog odlaska kućama domaćina uživali smo u predivnoj večeri koju su domaćini i džematlije pripremili za nas.

slika 18

slika 20slika 21

slika 23

Okupljanje ispred džamije u Štuttgartu bilo je zakazano nešto ranije, u 9h, jer smo željeli imati što više vremena za obilazak tog velikog njemačkog grada.

Za kraj našeg druženja s džematlijama i domaćinima u Štuttgartu, imam ef. Subašić održao je prigodan govor, a pridružio mu se i nas vodič, prof. Mehmedović, koji se u ime svih nas zahvalio džematu na gostoprimstvu, a mi koristimo priliku i ovim putem za još jednu zahvalu domaćinima Štuttgarta te se nadamo ponovnom susretu s njima, ali ovog puta kod nas u Medresi, ako Bog da.

slika 24

Iz Štutgarta smo krenuli oko 13h i uputili se prema zadnjoj našoj destinaciji, gradu Sindelfingen, u istoimeni džematu, gdje je Edin ef. Mujagić imam džemata.

I ovdje su nas domaćini izuzetno lijepo dočekali, pripremili divan ručak i spremili nas za povratak kući.
U džamiji smo nakon podne – namaza održali program, gdje se nakon obraćanja imama navedenog džemata ef. Mujakića, baš kao u Štuttgartu prigodnim predavanjem obratio muftija Njemačke Pašo ef. Fetić, te naš prof. Zuhdija Handanović , a na kraju programa i muftija bihaćki Hasan ef. Makić. Nakon završenog programa, krenuli smo natrag, put Bosne, oprostivši se sa s Njemačkom i njenim dobro prepoznatljivim gradovima.

 

slika 26slika 27slika 28

Na samom izlazu iz Njemačke, u austrijskom gradu Salzburgu, u njihovom džematu, klanjali smo akšam i jaciju – namaz, te krenuli dalje.

slika 29

Puni lijepih uspomena, sklopljenih novih prijateljstava, s novim iskustvima te poklonima za svoje najmilije, vratili smo se kući u Bosnu, pred svoju Medresu, oko 9h ujutro, u ponedjeljak.

Za kraj bismo se još jednom zahvalili svima onima koji su svojom ljubaznošću učinili mnogo da nam uljepšaju našu ekskurziju, uz nadu da će nas jednog dana doći posjetiti u Krajinu, u našu Medresu.

U prilogu možete pogledati poučno predavanje našeg prof. Elmir ef. Mehmedovića koje je održao pred džematlijama džemata Ulm u Njemačkoj.

 

 

Naila Elkasović IVb