Najbolji učenici naše Medrese posjetili Beč

web_admin 15. Marta 2018.
Najbolji učenici naše Medrese posjetili Beč

U cilju stimulacije učenika da postižu što bolje rezultate u učenju Cazinska medresa već osmu godinu zaredom organizira nagradna putovanja i ekskurzije za svoje vrijedne i najbolje učenike u učenju i vladanju. Ove školske godine posljednjeg vikenda u februaru o.g. učenice i učenici Medrese nagrađeni su putovanjem u Austriju, tj. bošnjačke džemate u Beču i Sant Waitu.

Primarni cilj ovih ekskurzija jeste obilazak vakifa Medrese koji žive u dijaspori.  U izgradnji Cazinske medrese nedvojbeno najviše učešća su dali naši dobri i čestiti vakifi. Među njima je podosta onih koji žive i rade u dijaspori. Izvođenjem prigodnih programa, druženjem sa našim učenicima i boravkom u njihovim domovima iskazujemo im određeni vid zahvalnosti za svo dobro koje su učinili ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi. Na ovakav način naši vakifi imaju uvid u šta su ustvari ulagali svoja novčana sredstva. Posebno oni koji ( a ni njih nije mali broj) danas stipendiraju naše učenike mogu se uvjeriti u „isplativost svoje investicije“ prilikom neposrednog susreta sa učenikom kojeg stipendira. Na ovakav način vjerujemo da će se povećati i broj vakifa i broj stipenditora. Ovakvim druženjima dolazi do zbližavanja Medrese i naših ljudi u dijaspori.

Kontinuitet saradnje Cazinske Medrese i džemata dijaspore

Drugi veoma važan cilj ovih ekskurzija jeste da Medresa stavi do znanja odličnim đacima da ona cijeni njihov trud i napor u postizanju što boljih odgojno-obrazovnih rezultata te da pomenute i sve druge svoje učenike podstakne na ulaganje napora u ostvarivanju što boljih rezultata.

Na ovo ugodno i stimulativno putovanje ekspedicija medrese iz Cazina krenula je autobusom 23. februara o.g., njih 52 osobe, što učenika, učenica, nastavnog i vaspitnog osoblja sa bihaćkim muftijom na čelu. Organizator i vođa puta je bio prof. Mehmed ef  Mašić, upravnik škole. Džumu namaz klanjali su u prostorijama džemata Karlovac u Hrvatskoj.

Subota prije podne bila je rezervisana za razgledanje Beča, još jedne evropske prijestonice, glavnog grada Austrije, nekad prijestonice moćnog carstva, modernog univerzitetskog grada smještenog na obalama Dunava, jednu od najpoznatijih evropskih i svjetskih metropola. Grad muzike i umjetnosti koji čuva zaostavštinu Mocarta, Betovena, Šuberta… Nažalost, nedostajalo je vremena da se vide sva mnogobrojna znamenita mjesta u Beču ali jedan od domaćina g. Ishak Ahmetović odigrao je ulogu, doista, profesionalnog vodiča te musafirima iz Krajine pokazao i predstavio zaista mnogo stvari i mjesta u vrlo kratkom vremenu: prelijepi dvorac i park Schonbruune („Lijepi bunar“), zgradu parlamenta Austrije, brdo Kalenburg iznad grada, krajnju tačku na Zapadu dokle je stigla osmanlijska vojska prilikom historijske opsade Beča (1683.), rijeku Dunav i impozantnu arapsku džamiju u Beču gdje su učenici klanjali namaz tehijjetul-mesdžid. U Beču je sve pod „bečki“, a to znači besprijekorno uređeno, disciplinirano i lijepo, pa ona naša narodna kletva iz ranijih vremena „dabogda Beč mašio“, i jeste uistinu kletva koja je imala značaj, jer mašiti Beč slično je kao prijeći žedan preko vode. Za najbolje učenike i učenice Cazinske medrese bio bi zaista veliki propust da na svojim nagradnim putovanjima maše ovakvu metropolu i ovakvu ljepotu.

 

U Beču živi najmanje 50000 Bošnjaka. U gradu na Dunavu djeluje pet bošnjačkih džemata. Najbolji učenici i učenice Cazinske medrese ove su godine imali čast biti gosti prvog registriranog džemata u Austriji, a možda i u Zapadnoj Evropi – džemat „Gazi Husrev-beg“. Osnovan je davne 1988. godine i trenutno broji 300 džematlija. U džematu se obavljaju brojne i raznovrsne vjerske aktivnosti, a prije svega, beš-vakat namaz u džematu sa zavidnim nivoom posjećenosti. Na sabah-namazu svjedočili smo prisustvu oko 30 džematlija. U Islamskog centru se održava vjerska pouka, obilježavanje mubarek dana i noći, tribine, predavanja, promocije novih knjiga… Prije nekoliko godina džemat je napravio mali iskorak sa novim prostorijama i objektima. Sad imaju vakufski prostor od oko 700m2, a koji vrijedi oko milion i pol eura. U prostorijama Islamskog centra upoznali smo Ćamila Silajdžiju iz Prusca kraj Donjeg Vakufa, dedu u poodmaklim godinama (95) koji nam je kazao kako je od davne 1966. godine na radu u Beču i da su Bošnjaci već tada bili organizirani. Naime, Bošnjaci su već 1962. godine osnovali Muslimansku Socijalnu službu u Beču koja je okupljala intelektualne Bošnjake i druge muslimane iz BiH u to vrijeme, a iz koje se je kasnije izrodio i ovaj prvi bošnjački džemat uopće u Evropi, nazvat po imenu slavnog Gazi Husrev-bega. Upravo ove godine džemat obilježava 30 godina postojanja i djelovanja. 28. aprila 2018. godine u džematu se priprema velika svečanost kada se u Beču očekuju mnogi gosti iz Bosne i Hercegovine te iz raznih krajeva Austrije.