Novi hafiz u Cazinskoj medresi

web_admin 21. Oktobra 2014.
IMG_5773

Voditelj programa: mr.Suad Mahmutović

U prelijepoj i prostranoj džamiji u džematu Gnjilavac 18. oktobra 2014. g. – 24. zul-hidždžeta 1435. h.g. – poslije podne-namaza proučena je hafiska dova profesoru Cazinske medrese Mehmedu Kudiću, čime je prof. Kudić promoviran u hafiza Časnog Kur'ana.
Ovoj svečanosti prisustvovali su: direktor Medrese u Cazinu prof. Salih Dervić, muftija bihaćki Hasan ef. Makić, banjalučki muftija Osman ef. Kozlić u svojstvu izaslanika reisul-uleme IZ u BiH Huseina Kavazovića, hfz. Dževad Hrvačić – kao predstavnik Svjetske organizacije za hifz, svi profesori Cazinske medrese, profesori Islamskog pedagoškog fakulteta, načelnici općina Cazina i Bužima, glavni imami i imami medžlisa IZ Cazina, Bihaća, V. Kladuše, Bužima, Bosanske Krupe, najveći ukras ove svečanosti – jedanaest hafiza te brojna rodbina, prijatelji i sugrađani hafiza Kudića.
Prvo ašere proučio je hafiz Suad Šahinović, profesor kiraeta u Cazinskoj medresi, a zatim je selame i izraze dobrodošlice prisutnim uputio imam džemata Gnjilavac Refik ef. Crnkić.

Direktor medrese: prof. Salih Dervić

Direktor medrese: prof. Salih Dervić

Potom je čestitku hafizu Kudiću, porodici, džematu, Medresi, Medžlisu, i IZ u BiH uputio i prisutnima se prigodno obratio i direktor Medrese prof. Salih Dervić te je u svom obraćanju istaknuo važnost zajedništva i odgovornosti u vjeri islamu.
U ime Medžlisa IZ Cazin prisutnima se obratio i uputio čestitku novom hafizu glavni imam prof. Said ef. Mujakić.
Voditelj programa bio je profesor Medrese mr. Suad Mahmutović koji je u toku programa govorio o važnosti učenja Časnog Kur'ana napamet te o zanimljivostima i broju hafiza u BiH ali i u svijetu.
Nakon uvodnih obraćanja i prigodnih čestitki odlomke Časnog Kur'ana proučili su hafizi.
Čestitku i prigodno obraćanje uputio je i muftija bihaćki prof. Hasan Makić, koji je također govorio o učenju Kur'ana Časnog. Pohvalio je hfz. Kudića, kao dobrog poznavaoca arapskog jezika kao i njegovo samostalno učenje Kur'ana napamet.
Na kraju programa obratio se i banjalučki muftija dr. Osman ef. Kozlić, koji je prenio čestitku i selame uvaženog Reisa te je uz tekbire hfz kudiću uručio najbolju i najčasniju diplomu – diplomu hafiza Kur'ana, a potom ispred Rijaseta IZ u BiH i fonda Bošnjaci uručio prigodnu hediju hafizu Kudiću.IMG_6005
Mehmed Kudić, sin je hadži Nurije i rahm. Adile, rođen u Velikoj Kladuši 15. 10. 1969. godine. Osnovnu školu završio je u Liskovcu, zatim Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a potom fakultet na čuvenom Al-Azhar univerzitetu u Kairu. Nakon završenog studija, 1994. odlazi u Njemačku, gdje je radio je na organiziranju i pokretanju džemata u Ulmu, Ravensburgu i Tuttlingenu. U decembru ‘95. vraća se u Veliku Kladušu na mjesto gradskog imama i profesora arapskog jezika u Cazinskoj medresi. Punih 10 godina, od ‘98. do 2008., bio je na poziciji glavnog imama Medžlisa Velika Kladuša, za što su mu Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i Medžlis Islamske zjednice Velika Kladuša dodijelili Plaketu za uspješno rukovođenje vjersko-prosvjetnom službom Medžlisa. Federalno ministarstvo obrazovanja imenovalo ga je 2008. g. za člana komisije za izradu Nastavnog plana i programa arapskog jezika za osnovne i srednje škole u Federaciji BiH.

Načelnik općine Cazin : mr. Nermin Ogrešević

Načelnik općine Cazin : mr. Nermin Ogrešević

Pored profesionalnog angažmana redovnog profesora arapskog jezika u medresi “Džemaludin Čaušević“ u Cazinu, individualno i timski aktivno se bavi i prevodilačkim radom. Na postdiplomskom je studiju na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.
Veoma je zanimljivo da je prof Kudić učio hifz potpuno samostalno u krugu najuže porodice. U augustu o.g. preslušao ga je radni kolega hafiz prof Suad ef. Šahinović a zatim je hifz polagao od 1. do 15. septembra 2014. pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu.

 

GALERIJA SLIKA

AUTOR: prof. Mehmed Mašić