ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA „MATURALNI DAN“

web_admin 1. Juna 2016.
ODRŽANA TRADICIONALNA MANIFESTACIJA „MATURALNI DAN“

Povodom Manifestacije „Maturalni dan“, koja se ove godine održala u Sarajevu u prostorima Gazi Husrev-begove biblioteke, sedamnaesti put su okupljeni najbolji učenici svih medresa, Prve Bošnjačke Gimnazije u Sarajevu i Islamske gimnazije iz Zagreba.mat4

Prisutnima se obratio Seid Eminović, šef Odjela za osnovno i srednje obrazovanje u Upravi za nauku i obrazovanje, koji je kazao da ovogodišnja generacija broji 682 učenika medresa i gimnazija, 540 iz medresa i 142 iz gimnazija.

Ispred direktora i dekana odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice obratio se dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Zuhdija Hasanović, te generalni sekretar Islamske organizacije  za obrazovanje i kulturu (ISESCO), Abdulaziz Osman al-Tawajiri.

mt3

Učenica generacije Naila Elkasović, prima priznanje.

mt1

Učenik generacije Mirzet Šakonjić, prima priznanje

Učenicima generacije dodijeljene su posebne nagrade i diplome.
Među 17 učenika generacije, programu su prisustvali i dvoje naših, Naila (Hasan) Elkasović i Mirzet (Ibrahim) Šakonjić.

Nakon nagrada i priznanja, prisutnima se obratio reisu-l-ulema Kavazović koji je, čestitajući svim maturantima, naglasio da je ovaj dan značajan za čitavu Islamsku zajednicu kao jedan svojevrsni praznik. “U vašim životima knjiga treba imati centralno mjesto, oko kojega ćete se okupljati, te nositi u sebi ljubav prema knjizi i stjecanju znanja. Isto tako, želim kazati, da smo mi narod koji živi na ovim prostorima gdje se mora uvijek boriti. Stoga, trebate znati da ispred sebe imate mnoštvo izazova i da je naš narod opstajao zato što je uvijek bio budan i borio se za svoje vrijednosti. Samo kroz rad, marljivo učenje i zalaganje možemo sebi obezbijediti opstanak“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Pored navedenih obraćanja, učešće u samom programu uzelo je troje učenika naše Medrese.
Na samom početku nastupila je Aida Pondro, ovogodišnja pobjednica međumedresanskog takmičenja iz bosanskog jezika, koja je pročitala prijevod proučenog ašereta na bosanski jezik.
Ispred svih učenika medresa, prisutnima se obratila, Naila Elkasović, koja je u svom obraćanju kazala nešto o medresama kao odgojno-obrazovnim ustanovama, te dala svoj osvrt na, kako ona kaže: „…ove četiri godine što su prohujale kroz naše živote.“
Manifestaciju je svečano zatvorio, Ahmed Hašić, koji je proučio odlomak Kur'ana Časnog.

U posebnom članku objavit ćemo govor naše učenice Naile Elkasović,  kojoj ovom prilikom čestitamo na saradnji i velikom doprinosu u radu ovog portala.

 

Redakcija