POSJETA DŽEMATU “HIDAJE” U MINHENU

web_admin 18. Aprila 2017.

U sklopu naše turneje po gradovima Europe, nakon Holandskih gradova stigli smo i u Njemačku.

Reportaže obilaska Holandije možete pogledati na portalu Cazinske medrese, koje su objavljenje u prethodnim danima.

CAZINSKA MEDRESA NA TURNEJI U GRADOVIMA KRALJEVINE HOLANDIJE (IV DIO)

Ručak na otvorenom na putu ka Minhenu

 

Pogranični grad Holandije-Roermond,  napustili u jutarnjim satima u nedjelju, nakon kojeg smo se uputili prema njemačkom gradu Minhenu. Kao što smo već rekli, jedan od gradova na našoj ruti bio je i Minhen u Njemačkoj. Grad u kojem živi i radi veliki broj Bošnjaka. Pa smo tako ovaj put bili gosti džemata “Hidaje” u Minhenu.

 

 

Nažalost, zbog dužine puta i nešto lošijeg vremena, nismo uspjeli posjetiti sve planirane destinacije grada Minhena. Ali svakako najbitnije nam je bilo obići  džemat “Hidaje” koji već nekoliko godina, uspješno organizira vjerski i kulturni život muslimana sa ovih prostora.

U ikindijskom vremenu  stigli smo  u džemat „Hidaje“.

Nakon klanjanja namaza, ukusne večere koju su priredile vrijedne džematlijke džemata „Hidaje“, obratio se imam džemata prof. Nusret -ef. Hodžić, koji je iskazao toplu dobrodošlicu našim učenicima, profesorima na čelu sa našim muftijom prof. Hasan -ef. Makićem, koji se također obratio ovim vrijednim džematlijama i govorio o svrsi džemata u dijaspori.

Učenici i učenice Medrese su priredile džematu jedan kratki, ali lijepi program, kojim su uljepšali druženje sa džematlijama.

Na kraju programa se obratio prof. Elmir -ef. Mehmedović, koji se zahvalio džematu na bratskoj suradnji džemata „Hidaje“ i Cazinske medrese. Profesor je pozvao džematlije da sto u kraćem roku posjete našu Medresu sa dječicom-učenicima koji pohađaju mektebsku nastavu, što su oni to sa oduševljenjem prihvatili.

Nakon akšam-namaza  rastali smo se s ovim vrijednim dzematom i uputili ka svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

U ponedjeljak u jutarnjim satima učenici, profesori na čelu sa muftijom bihaćkim, nakon pet dana dugog puta, nakon sto su prešli preko tri hiljade kilometara, nakon sto su obišli kraljevnu Holandiju i njene metropale, vratili su sesvojoj domovini umurni, ali  sretni, zahvalni Allahu dž.š. što su se živi i zdravi vratili svojim kućama, roditeljima, svojim profesorima, svojim kolegama medresantima.

Allahu hvala na svim blagodatima.