Posjeta prvom bošnjačkom džematu u Zapadnoj Evropi

web_admin 17. Marta 2018.
Posjeta prvom bošnjačkom džematu u Zapadnoj Evropi

Naši najbolji učenici izveli prigodan program u najstarijem džematu Evrope

Pred jaciju-namaz 23.februara o.g. ispred Islamskog centra džemata „Gazi Husrev-beg“ u Beču profesore i učenike Cazinske medrese ljubazno je dočekao hafiz Adil efendija Makić, svršenik Cazinske medrese i prvi hafiz Cazinske medrese uz još nekoliko vrijednih džematlija. Domaćini su uveli musafire u tamošnji mesdžid, tj. veoma prostran i moderan Islamski kulturni centar. Centralni događaj toga dana u Beču bio je, naravno, prigodni program kojeg su  imali čast izvesti učenici i učenice Medrese. Program, koji je bio izuzetno mnogo posjećen od strane džematlija Beča, počeo je nakon jacije namaza. Prisutni su uživali u izvedbi raznovrsnog programa koji je sadržavao vrlo upečatljive poruke i podsticajne imanske impulse.

Na početku programa obratio se imam džemata hafiz Adil ef Makić koji je poželio dobrodošlicu i ukratko upoznao musafire s historijom džemata “Gazi Husrev-beg“ kao i aktivnostima koje nudi. Kod hafiza Adila ef bio je primjetan vidan pijetet i uvažavanje prema svojim nekadašnjim profesorima Medrese a posebno prema bihaćkom muftiji prof. Hasan ef. Makiću, kako je istakao, svom i komšiji i rođaku, i profesoru hadisa u Medresi i, nadasve, svom muftiji. Kod hafiza Makića zračila je i određena povezanost i bliskost sa mladim učenicima i učenicama Cazinske medrese jer su, kako je naglasio, pohađali ili pohađaju istu obrazovnu ustanovu – Medresu Džemaluddin ef Čaušević. Nakon obraćanja imama, prigodnim vazom obratio se prof. Elmir ef. Mehmedović, koji se između ostalog zahvalio džematu na gostoprimstvu i pozvao džemat, odnosno učenike koji pohađaju mektebsku nastavu, da sa svojim imamom posjete našu Medresu.

Na kraju programa muftija bihaćki prof. Hasan ef. Makić čestitao je prisutnima nastupajući praznik 1. mart – Dan nezavisnosti BiH i prigodnom vazu-nasihatom domaćinima, ali i učenicima i učenicama, govorio o važnosti domovine nam Bosne i Hercegovine. Muftija Hasan ef se prisjetio i svog vlastitog mučenja u prijedorskom logoru Manjača gdje je jedno od pitanja logorskih čuvara i dželata bilo: „Jesi li glasao na referendumu o nezavisnoti BiH“?! I dželati su znali koliko je referendum bio značajan za opstojnost Bosne i Bošnjaka u njoj.

Nakon prigodnog programa uslijedilo je druženje učenika medrese sa tamošnjim džematlijama te je uslijedila raspodjela učenika po domovima domaćina. Svim džematlijama džemata “Gazi Husrev-beg“ u Beču zahvaljujemo se na podršci u relizaciji ove nagradne ekskurzije a naročito članovima džematskog odbora na čelu sa predsjednikom hadži Bošnjak Fikretom i imamu hfz. Adil ef Makiću. Nakon sabah namaza profesori Medrese sa svojim prijaznim domaćinom g. Zaimom Ahmićem popili su kahvu i čaj u Islamskom centru i družili se sa još dvadesetak džematlija ovog džemata. Tu smo se upoznali sa veoma aktivnim humanitarnim udruženjem „Hadžijski fond Austrije – Zusammen“ na čijem je čelu predsjednik organizacije g. Ramo Dahić, upravo džematlija džemata „Gazi Husrev-beg“ u Beču. Ova humanitarna organizacija organizira sakupljanje i raspodjelu svake vrste humanitarne pomoći najugroženijim stanovnicima BiH i šire. U Islamskom centru sreli smo još dvojicu svršenika Cazinske medrese: Abdulmalika ef Husića i Mirzet ef Spahića koji je sve musafire iz Krajine velikodušno častio vlastitim proizvodom i veoma osvježavajućom „Sultan-colom“, novim pićem koje Mirzet ef. proizvodi upravo u Beču.

 

 

 

 

Pripremio:    Mehmed Mašić