Posjeta trima velikim gradovima koje je utemeljio Bošnjak Isa-beg Isaković

web_admin 6. Novembra 2017.
Posjeta trima velikim gradovima koje je utemeljio Bošnjak Isa-beg Isaković

Utemeljivanje gradova, nesumnjivo, ide među najkrupnije i najuzbudljivije ljudske podvige. Grad je rodno mjesto civilizacije i utočište ljudskih sloboda. Kultura u punom smislu tog pojma, nije moguća neovisno o gradu. Većina gradova svijeta nastala je spontano na tragu klimatskih, ekonomskih, političkih i drugih razloga. Nisu, dakle,  nastali nekom pojedinačnom odlukom ili prema nečijoj zamisli. Ali, povelik je i broj onih urbanih naselja, kojima se znaju osnivači. Bosna i Bošnjaci, na svu sreću, imaju poveći broj takvih urbanih naselja. Sarajevo, Novi Pazar i Skoplje, gradovi mimo gradove i svjetovi mimo svjetove, nisu nastali ni slučajno, ni neznano kad. Bošnjak Isa-beg Ishaković, dakle, stoji na početku jedne povijesti, koja je od planetarnog značaja. Skoplje, Sarajevo i Novi Pazar  nisu se izgubili u nizu bezličnih gradova o kojima se malo šta ima kazati.

Osmi dan ovogodišnje maturalne ekskurzije učenici i učenice proveli su putujući kroz Grčku da bi na jaciju namaz i konak stigli u jedan od Isa-begovih gradova, to jest u Gazi Isa-begovu medresu u Skoplju u Makedoniji. Zanimljiv je podatak da dvije medrese koje su maturanti ovog puta zijaretili, u Novom Pazru i u Skoplju, nose isti naziv – „Isa-begova medresa“,  a još je zanimljiviji podatak da je obje medrese osnovao upravo Bošnjak Isa-beg Isaković (u. 1476.). I to nije sve! Još je interesantniji podatak da je tri najveća grada regiona: Sarajevo, Novi Pazar i Skoplje osnovala ista osoba, veliki vakif, dobrotvor i naravno Bošnjak – Isa-beg Isaković. Ni to nije sve!  Sva tri ova grada cazinski maturanti su zijaretili na ovogodišnjoj maturalnoj ekskurziji.

Isa-beg je osnovao cijeli niz gradova na Balkanu, utemeljitelj je Sarajeva, Novog Pazara, Šapca te osnivač i veliki vakif  Skoplja. Na mjestu sadašnjeg Sarajeva, Skoplja i Novog Pazara prije Isa bega Isakovića nije bilo urbanog naselja. O ulozi Isa-bega u osnivanju Novog Pazara već smo ranije pisali.

Ovaj sposobni vojskovođa i političar kao zasebnu urbanu i graditeljsku cjelinu osnovao je i Sarajevo početkom marta 1462. godine. U centru današnjeg grada podiže džamiju, prvu islamsku bogomolju u novom gradu, poznatu u tradiciji i literaturi, kao Stara ( Atik ) džamija. Kako je utemeljitelj grada ovu džamiju poklonio sultanu Mehmedu II Fatihu, ona je postala državnom brigom, otuda joj ime Careva džamija. Zatim gradi rezidencijalni objekt – Isa-begov saraj (sve do 1853. godine, uz brojne opravke i pregradnje, konak bosanskih namjesnika), te hamam. Isa-begov saraj i prvi mesdžid podignut u njegovoj neposrednoj blizini, na mjestu sadašnje Careve džamije, te most preko Miljacke i karavansaraj sa brojnim dućanima, predstavljaju zametak grada, odnosno jezgru oko koje će u idućim stoljećima nastati veliki osmanski grad. Najstarija očuvana građevina u Sarajevu, jesu okvirni zidovi velikog Isa-begovog karavan-saraja, poznatog kao Kolobara-han. Isa-begov saraj, od kojeg se unedogled steralo polje, bijaše, etimološki, osnovica za ime grada ( persijsko-turski:  saray ova ; saray ovasi = polje (ispred)  dvora). Vremenom je nastao persijsko-tursko-bosanski oblik Sarajevo. Na početku svoje maturalne ekskurzije učenici su zijaretili Isa-begovo Sarajevo i njegov znamenitosti.

Isa-beg je osnivač i veliki vakif  i Skoplja gdje je podigao džamiju, mesdžid, medresu, hamam za oba spola, šadrvan, han (hotel ili smeštaj za trgovce), imaret (javnu kuhinju), biblioteku, tekiju, vakufske stambene kuće, dućane, te brojne mlinove i zemljišne posjede kod Skoplja za izdržavanje skopskih vakufa.

Sve navedeno govori o tome da je Isa-beg na vrhuncu vlastite vojničke i državničke aktivnosti, upravljao golemim područjem između Skoplja i Sarajeva. A još više govori o njegovom moralu, dalekovidnosti, pobožnosti i darežljivosti. Nijedna generacija cazinskih maturanata do sada nije imala priliku na svojim maturalnim ekskurzijama.zijaretiti sva tri najveća grada regiona čiji je osnivač veliki Bošnjak Isa-beg Isaković.

Tekst pripremio:  M.Mašić