Predstavnici Cazinske medrese na svečanosti obilježavanja 25. godišnjice od formiranja Glavnog kriznog štaba (VIDEO)

web_admin 6. Aprila 2017.
Predstavnici Cazinske medrese na svečanosti obilježavanja 25. godišnjice od formiranja Glavnog kriznog štaba (VIDEO)

U Cilju očuvanja sjećanja na šehide,  koji su položili živote za odbranu Bosne i Hercegovine,  posjetili smo borce 505. Viteške bužimske brigade, koji ovih dana  obilježavaju važne datume za odbranu države.

Obilježena je 25. godišnjica od formiranja Glavnog kriznog štaba, štaba Teritorijalne odbrane i 24. godišnjice od predaje ratne zastave 105. Bužimske udarne muslimanske pješadijske brigade.

Među brojnim bivšim borcima bili su i prvi komandant štaba TO Bužim Esad Velić, kao i Hamdija Mustafić, ratni zamjenik k-danta 505. Viteške brigade, zatim Šefik Veladžić Šeki – nosilac zlatnog ljiljana i komadant bataljona 505. Vbbr,   te naš domaćin, predsjednik koordinacije udruženja boraca 505. Vbbr Edham Eminić.

Delegaciju naše škole činili su direktor Medrese prof.Salih Dervić,  prof.Ibrahim Redžić, prof.Munir Makić kao i učenici,  članovi novinarske sekcije Tarik Imširević i Hamza Ćenanović.

Druženje je  otpočelo  posjetom Turbetu generala Izeta Nanića i boraca-šehida 505. Viteške bužimske brigade gdje je proučena Fatiha, a nastavljeno na Ćorkovači gdje su otpočeli radovi  na izgradnji još dva trougla na spomen-obilježju.

Historijski čas je održan na način da su prisutni posjetili mjesta stratišta te zajedno sa učesnicima i borcima 505. Vbbr., upoznali se kako se odbranio Bužim i Krajina od agresora.

“Današnji dan prije 25 godina poklopila su se tri značajna događaja, formiran je glavni krizni štab, štab teritorijalne odbrane te nakon godinu dana prijem ratne zastave 105 BUMB. Sinoć smo tim povodom imali druženje, danas nastavljamo sa projektom izgradnje spomen obilježja, i ja se zahvaljujem i načelniku općine Bužim i svim svojim kolegama na ovim aktivnostima i nadam se da ćemo ako Bog da u zacrtanom periodu i dogledno vrijeme završiti ove naše aktivnosti” kazao je  Hamdija Mustafić, ratni zamjenik k-danta 505. Viteške brigade

Naša obaveza i obaveza učenika naše škole je da čuvamo sjećanja na hrabrost, trud i dostojanstvo naših šehida i poginulih boraca.

Uzeli smo i video izjave naših domaćina.

U nastavku pogledajte sjećanja sudionika

Sjećanja naših boraca