Premijera u medresi : ” U DOLINI HEROJA”

web_admin 18. Decembra 2014.

Danas 18.12.2014. godine sa početkom u 19:00 u našoj medresi održana je projekcija filma „ U dolini heroja“.
Nakon premijere u Bihaću i Cazinu , naši učenici su imali priliku da pogledaju ovaj film koji je iznimno vrijedno svjedočanstvo za mlađe generacije koje dolaze.

Nakon projekcije koja je dirnula prisutne učenike i profesore,WP_20141218_029 obratio nam se prof. Ibrahim Redžić, čijim zaslugama su naši učenici i imali čast pogledati film te razgovarati sa njegovim autorom Sabahetom Džaficom.
Profesor Redžić je podvukao važnost dokumentovanja istine i na ovaj način. Upozorio je prisutne učenike da nesmiju dozvoliti zaboravu da prekrije stradanje i patnju koju su proživjeli stanovnici Ljutočke doline. Njihovo stradanje je opomena i podstrek za svijest budućim naraštajima, da ne dozvole da se tako nešto opet ponovi.
Autor filma Sabahet Džafica, u svom je obraćanju iznio utiske i iskustva koje je doživio tokom pisanja scenarija za film kao i događaje koji su pratili snimanje filma.

heroji1
Ovu priliku su iskoristili i naši vrijedni učenici iz novinarske sekcije, te napravili i interviju sa protagonistima filma, a kojeg će te uskoro čitati na portalu medrese.
Zahvaljujemo se i našim fotografima Harunu Makiću i Jasiru Harčeviću, čije fotografije možete pogledati uz intervju.

 

U prilogu pogledajte trailer filma :
Produkcija : Lookman
Scenarij i režija: Sabahet Džafica
Glumci: Ćamil Medanović i Ajdin Dizdarević
Narator : Adis Skalić