Profesori Cazinske medrese posjetili Kozarac i uputili ramazanske poruke sa šest minbera kozaračkih džamija

web_admin 11. Juna 2017.
Profesori Cazinske medrese posjetili Kozarac i uputili  ramazanske poruke sa šest minbera kozaračkih džamija

Svoj četvrti ovogodišnji ramazanski zijaret profesori Cazinske medrese upriličili su džematima Medžlisa Islamske zajednice Kozarac. Delegaciju Medrese sačinjavali su: profesori: hfz Suad ef Šahinović, Ibrahim ef Redžić, Munir ef Makić, Mehmed ef Mašić i Muhamed ef  Makić. Ovog puta u delegaciji Medrese bio je i uvaženi bihaćki muftija prof Hasan ef  Makić. Umjesto dosadašnjih obraćanja nakon teravih-namaza profesori su bili hatibi na minberama kozaračkih džamija: Kamičani, Arapuša, Mujkanovići, Mutnik, Kalata i „Ujedinjeni džemati“.

U svojoj hutbi u džematu Mujkanovici hatib prof. Mehmed ef  Mašić je, između ostalog, istakao: „Maj i juni za Bošnjake Kozarca i Prijedora su dva najteža i najtužnija mjeseca u novijoj historiji. Moramo se toga sjećati u ovom ramazanu koji je u junu mjesecu da se to zlo ne bi više nikada ponovilo. Vjernika, muslimana ne smije zmija ujesti dva puta iz iste rupe! Moramo biti svjesni s kim živimo i u kakvom okruženju. Moramo čuvati svoju vjeru u dragog Allaha i čuvati  ovu našu lijepu zemlju Bosnu. Bez islama i bez Bosne nema nam opstanka na ovim prostorima.“

U razgovoru sa glavnim imamom mr Amir ef  Mahićem, te imamima i džematlijama profesori su se upoznali sa stanjem vjerskog života u Kozarcu. Ovaj medžlis po svim svojim parametrima, a posebno što se radi o povratničkom mjestu, može se ocijeniti kao izuzetno uspješna sredina. U Medžlisu IZ-e ima 11 aktivnih imama, a u toku ovogodišnjeg ramazana aktivno je 17 džemata. Mukabele se uče na 13 mjesta u sehursko i ikindijsko vrijeme. Pored aktivnih imama angažirano je sedam softi, uglavnom učenika Cazinske medrese čiji je prevashodni cilj rad sa omladinom.

Uz to Medžlis IZ-e Kozarac angažirao je muallime: Hrnić Muniru, Beganović Asmiru i Toromanović Suadu koje će održati ramazansko predavanje za žene u svim džematima ovog Medžlisa. U džematu Mutnik uči se i ženska mukabela koju predvode spomenute muallime. Džematski iftari organiziraju se u većem broju džemata sa učešćem više stotina postača. U posljednjoj trećini ramazana klanjat će se zajednički noćni namazi u većini džemata. Ono po čemu je ovaj Medžlis specifičan i po čemu se izdvaja od ostalih medžlisa a pogotovo od medžlisa na području RS-a jeste učenje omladinske mukabele u džematu Kamičani. Mukabelu uče svršenici mektebske pouke iz džemata uz pomoć džematskog imama Amira ef Mahića. Naravno, posebna specifičnost Medžlisa IZ-e Kozarac je proslava bajrama. Naime, uoči bajrama realizira se tradicionalna podjela halve i slatkiša najmlađim Kozarčanima.

Posebno treba istaknuti veoma dobre rezultate koje medžlis Kozarac postiže na polju prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, kao i humanitarnim i socijalnim aktivnostima medžlisa. Uspjeh medžlisa Kozarac u pomenutim aktivnostima krunisan je uspjesima džemata Kamičani koji već nekoliko godina prikupi oko 30.000 KM zekata i sadekatu-l-fitra tako da je najuspješniji povratnički džemat po pitanju prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra u Bosni i Hercegovini.

Na području Kozarca i Prijedora – prolivena je velika šehidska krv – ovo je druga Srebrenica u Bosni Svaki drugi stanovnik Kozarca prošao je kroz prijedorske logore „Trnopolje“, “Keraterm“ i „Omarska“, te logor „Manjaču“. Blizu 2.000 Kozarčana ubijeno je, a njih više od 600 još uvijek nije pronađeno. U centru Kozarca izgrađeno je spomen-obilježje za 1.760 ubijenih Kozarčana u proteklom ratu.

Međutim, želja za ostankom u svom mjestu je ipak bila jača. Od 1998. godine počeo je povratak i mnogi Kozarčani su se vratili i ta želja za povratkom na svoje ognjište je ovdje neuništiva. Kozarac je danas jedno od najvećih povratničkih mjesta u Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj. Prije minulog rata u BiH Kozarac je brojao oko 25.000 stanovnika, a sada ih ima oko 21.000. U njemu stalno živi oko 8.000 stanovnika. Grad je obnovljen, sve džamije su obnovljene, vjerski život je obnovljen. U Kozarcu navode da je krajiški inat napravio još ljepši i bolji Kozarac nego prije, a ističu veliku ulogu dijaspore, uz čiju pomoć, kako kažu, svi bolje žive. Kozarčani ponosno ističu da je njihov Kozarac najveći mali grad na svijetu, a mnogi ga zbog prelijepih, luksuznih vila zovu bosanski Beverly Hills.

Populacija koja tokom cijele godine živi u Kozarcu nije mlađe već starije dobi. Svega 10% populacije čine djeca školskog uzrasta. Ohrabruje podatak da na posljednjem popisu stanovništva na području Kozarca nije zabilježen pad broja stanovnika. Nažalost, ovo je jedinstven primjer na cijelom području manjeg BiH entiteta u kojem nije zabilježen pad broja stanovnika u bošnjačkim naseljima.

Kozaračka regija je postala bošnjačka oaza na području ovog manjeg BiH entiteta i zbog toga se Kozarčani u njoj osjećaju sigurniji nego Bošnjaci u drugim povratničkim sredinama. Toj sigurnosti nisu uzrok vlasti ili bilo šta drugo osim hrabrosti i ponosa kojeg ovdašnji povratnici imaju na odmet, svakako, naspram kukavičluka kojeg njihovi neprijatelji u svojim grudima nose. Međutim, Kozarčani su svjesni svega što su 1992. godine preživjeli na ovim prostorima. Svjesni su da žive u sumnjivom okruženju i da njihovi neprijatelji njihov povratak i ponovni uspon nisu prihvatili sa oduševljenjem.

Ono po čemu je Kozarac poseban jeste izvanredna saradnja domaćih i dijaspore. Naime Kozarac ima ogromnu i snažnu dijasporu. To su kozaračke  džematlije koje žive u više od 80 različitih država svijeta. Svaki Bošnjak voli svoju rodnu grudu, ali Kozarčani su po tome posebni. Kozarčani stvarno vole to svoje rodno mjesto. Ovaj mali grad ima dosta ljudi u dijaspori koji stalno dolaze i koji znaju da je Bosna njihova majka, da je Kozarac njihov dom, da Kozarac nose u svom srcu ma gdje bili i živjeli i da mu se uvijek vraćaju. Tokom ljeta Kozarac je najživlji i s dolaskom dijaspore ovo mjesto oživi i doživi pravi preporod. Kozaračka dijaspora redovno dolazi i donosi kapital, ona  ljude koji žive ovdje u biti pokreće. Kozarčani se nisu odrekli svog ognjišta i to je ključ uspjeha i Kozarca, ali i Islamske zajednice.

Ono što je posebno impresioniralo delegaciju Cazinske medrese jeste vrlo uspješna obnova vakufskih objekata i općenito organizacija aktivnosti u domenu rada  Islamske zajednice. Ako gledamo brojčano, Islamska zajednica je u obnovi vjerskih objekata skoro došla do onih brojki koje je imala prije rata, a infrastrukturno ona je daleko jača. U infrastrukturu Medžlisa IZ Kozarac do sada je uloženo 10 miliona maraka. Sva su ta sredstva donirali džematlije Kozarčani. Prije rata je bilo 14 džamija i sve su porušene. Danas ima 13 džamija, a 14.-a je neobnovljena Asker džamija. Specifičnost Kozarca su da pored džamija postoje mesdžidi koji su i prije, a i u ovo novije vrijeme imali potpune vjerske aktivnosti tokom cijele godine  i stalne imame, samo se u istima nisu obavljale džume i bajram namazi. Ukupno u Kozarcu su sagrađena 22 objekta. U vjerskim aktivnostima i financijskom poslovanju Medžlis Kozarac bilježi svake godine sve bolje rezultate. Ukratko kazano, ono što je primijetila delegacija Cazinske medrese, riječ je o jednom od najuređenijih medžlisa Bihaćkog muftijstva, a ako posmatramo područje RS-a, tu je Kozarac najuređeniji medžlis IZ-e.

U današnjem Kozarcu, kako kažu Kozarčani, živi se dosta dobro. S optimizmom gledaju u budućnost i nadaju se da će živjeti još bolje. Vjera ih nikad nije napustila. Ističu da ovdje život nije prestao nakon rata. Naprotiv. Kozarac je sve preživio.

Pripremio: Mehmed Mašić