Proslava 131. godišnjice od ustoličenja prvog Reisu-l-uleme

web_admin 17. Decembra 2014.

Jučer ,15.02.2014.godine je u Kulen Vakufu obilježena131. godina od ustoličenja prvog Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini Mustafe Hilmi hadži Omerovića.
Prisutnom skupu su prisustvovali neki od uglednika u IZ ,profesori sa IPF-a u Bihaću te profesori i hor naše medrese,a obratili su se: muftija Hasan ef. Makić,prof.Ibrahim Redžić dekan IPF-a prof.dr.Fuad Sedić.

vkf3

Muftija bihaćki nas je u svom kratkom izlaganju potsjetio na činjenicu da su sva vremena teška te da je Kulen Vakuf bio ulemanski grad kad je bilo najteže.Također je rekao nama, omladini, da je uprkos svemu najbolje u svojoj domovini.
Podrobno izlaganje o osnivanju Riaseta te o životu i karijeri našeg prvog poglavara IZ-e dao nam je profesor medrese Ibrahim ef Redžić.

vkf2 Ono što je prof. Redžić posebno naglašavo je to da Krajina ima bogatu historiju te da se ta historija ne smije zaboravljati,a naročito ona koja ja je vezana za Islam i muslimane na ovim prostorima.Te da je ova manifestacija bitan faktor u oživljavanju naše sjećanja na velikane naše divne Bosne.
A kao poseban dodatak ovoj manifestaciji bilo je izlaganje hafiza prof.Mehmeda Kudića o tradiciji hifza na prostoru K.Vakufa
Kao sto sam već pomenuo medrsanski hor je cijelu manifestaciju ulepšao svojim interpretacijama stranih i domaćih ilahija.
Za kraj nam se obratio dekan Islamsko-Pedagoškog Fakulteta prof.dr. Fuad ef. Sedić koji je obećao podršku ovom dešavanju od strane institucije koju on reprezentira. Rekao je da su druženja najbitnija u ovakvim prigodama te da trebamo biti više posvećeni jedni drugima.

 

Elvedin Hodžić

 

Foto: Harun Makić

 

vkf1

vkf5vkf4vkf6