Prva ovogodišnja ramazanska posjeta

web_admin 29. Maja 2017.
Prva ovogodišnja ramazanska posjeta

Ramazanska posjeta profesora Cazinske medrese džematima u Prijedoru

U nastojanju da svoje odgojno-obrazovno djelovanje proširi i van granica svoje ustanove Medresa „Džemaludin ef. Čaušević“ aktivno šalje svoje profesore-vaize u razne džemate kako u Bosni i Hercegovini  tako i izvan nje. Posjete krajiškim džematima naročito se intenziviraju u mubarek danima mjeseca ramazana. Ova lijepa praksa Cazinske medrese traje već dugi niz godina. U proteklim godinama profesori su obišli sve Medžlise IZ-e na području bihaćkog muftijstva: Cazin, Bihać, Bosasnski Petrovac, Bosanska Krupa, Bužim, Prijedor, Kozarac, Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Velika Kladuša. Delegacija Cazinske medrese svake godine obiđe i bošnjačke džemate Medžlisa IZ-e Ključ koji je u sastavu banjalučkog muftijstva. Prošle godine profesori-vaizi su obišli brojne džemate na području medžlisa Bihać, Bosanski Petrovac, Bosanski Novi, Prijedor, Kozarac i Ključ gdje su poslije teravih-namaza držali vazove, upoznavali se stanjem vjerskog života u tim džematima, razmijenjivali iskustva i družili se sa tamošnjim džematlijama.

Posebnu pažnju Medresa i njeni profesori pridaju džematima u RS-u i na takav način ovim džematima pružaju potporu i prijateljsku ruku onda kada im je to potrebno. Uprava Medrese nastoji da u sklopu svojih ramazanskih aktivnosti obavezno posjeti medžlise IZ-e na području RS-a: Prijedor, Kozarac, Bosanski Novi i Bosanska Kostajnica.

Tako je ovogodišnja prva ramazanska posjeta bila upravo džematima u Medžlisu IZ-e Prijedor. Iftar za profesore iz Cazina i za svoje komšije i prijatelje pripremio je vrlo ljubazni g. Zijad Čanić u svom poslovnom objektu u centru grada. Akšam namaz je obavljen u Čaršijskoj džamiji. Nakon toga profesori su se zaputili u prijedorske džemate: Bišćani, Ljubija, Čejreci, Hambarine i Gradska džamija Prijedor gdje su nakon teravih-namaza održali nadahnute vazove, družili sa tamošnjim džematlijama, upoznali se sa stanjem vjerskog života u tim džematima te razmijenili iskustva. Ovog puta to su bili profesori:  Ibrahim ef Redžić, Munir ef Makić,  Mehmed ef Mašić, Elmir ef Mehmedović i  Muhamed ef Makić . Ono što je posebno impresioniralo delegaciju Cazinske medrese jeste vrlo uspješna organizacija vjerskih aktivnosti iako se radilo tek o početku ramazana tj. drugom danu ramazana. Profesori imaju samo riječi hvale za srdačan doček od strane rukovodstva Medžlisa Iz-e Prijedor, njihovih imama, g. Zijada Čanića  i naravno brojnih džematlija pomenutih džemata.

Mjesec ramazan je posebna prilika da se učvršćuju veze i okupljaju muslimani te da se širi znanje i da se drugima prenose temeljne istine i ideje naše vjere. S tim nijjetom profesori Medrese uspješno prenose svjetlo istine ne samo onima pod okriljem Medrese već i svakom onom čije je srce vezano za Allaha.

 

Pripremio: Mehmed Mašić