Prva posjeta Medresi „Mehmed Fatih“ u Podgorici

web_admin 3. Novembra 2017.
Prva posjeta Medresi „Mehmed Fatih“ u Podgorici

U subotu uvečer, 18. septembra o.g.,  ugostila nas je Medresa „Mehmed Fatih“ u Podgorici, tačnije u gradskom naselju Tuzi, a musafire je dočekao vrijedni profesor  Džemal Dačić, upravnik Medrese. Ova medresa je svojom ljepotom uveliko oduševila sve učenike. To zapravo nije samo medresa nego je ujedno i višenamjenski islamski centar.

piše: Mehmed Mašić

Medresa u Podgorici je prva islamska vjerska škola u Crnoj Gori nakon sto godina. A, ne zaboravimo, nekada je u C. Gori, uoči Berlinskog kongresa egzistiralo 12 medresa. Sutradan su musafiri uz pomoć ljubaznog domaćina Erdana Seferovića, profesora turskog jezika, obišli zgradu Medrese, sigurno jednu od najsavremenijih na Balkanu. Osam učionica, otvoreni i zatvoreni amfiteatar, moderna fiskulturna sala, restoran, internat, kuhinja i druge prostorije što ukupno obuhvata 3000 m2.

 

naši učenici u čitaonici medrese

Potom je uslijedio zijaret Nizam džamije smještenoj u gradskom naselju Tuzi, jednoj od najstarijih džamija na prostoru Podgorice i okoline.U džamiji je musafirima održao vrlo uvjerljiv čas istorije i upoznavanja sa sudbinom ove džamijom mještanin Haris Ramović.

unutrašnjost Nizam džamije

Džamija je izgrađena od strane Sultan Mehmeda Fatiha. Kada je 1931. godine kao šehid pao i imam spomenute

Nizam džamija

džamije, džamija je u potpunosti srušena. Tek je 2013. godine uz pomoć Turske džamija obnovljena i svečano otvorena, 79 godina nakon njenog rušenja. Samo ime džamije nam govori da je u blizini bio vojni logor, ili da je u početku samo vojska klanjala u njoj. Takođe, džamija izgleda veoma lijepo i u unutrašnjosti. Mihrab Nizam džamije sa minberom se svrstava među najljepšim u svojoj kategoriji na Balkanu.

Tu su mezari iz vremena sultana Mehmeda Fatiha Drugog. U dvorištu džamije nalazi se staro šehidsko  mezarje

osmanske vojske koji su pali kao šehidi u bitkama na ovim prostorima. Ovo mezarje je jedno od vrlo rijetko očuvanih iz turskog vakta na ovim balkanskim prostorima. Pretpostavlja se da na ovom šehidskom groblju počiva oko 400 askera. Na koncu je uslijedio i obilazak glavnog grada Crne Gore – Podgorice.

Najljepši dio grada jeste Stara Varoš koja obiluje mnogim atrakcijama iz doba Osmanlija, od kojih je među najpoznatijim predivna Sahat kula, simbol stare i nove Podgorice, sagrađene u vrijeme turske vladavine početkom 18. stoljeća. Učenici su zatim obišli Osmanagića džamiju koju je podigao hadži Mehmed-paša Osmanagić, također početkom 18. stoljeća. Ni ova džamija nije pošteđena od ateista koji su je tokom II svjetskog rata porušili. Džamija je ponovo otvorila svoja vrata džematlijama 2011. godine. Današnji izgled džamije oslikava ljubav i brigu prema osmanskoj zaostavštini i arhitekturi u Crnoj Gori. Pored same džamije ovaj sahibi hajrat je za života sebi napravio turbe otvorenog tipa od klesanog kamena. Kupola turbeta stoji na četiri masivna stuba. Na koncu je uslijedio muhabet uz kahvu pored Sahat-kule sa profesorom Fuadom Čekićem, direktorom Medrese u Podgorici.

 

Sahat kula u Podgorici

Najduža maturalna ekskurzija u povijesti Cazinske medrese

Bila je ovo, pored odlaska na umru, najduža maturalna ekskurzija u povijesti Cazinske medrese. Devet dana, devet noći u devet država! Maturanti su tek po povratku sa ovog dugog putovanja shvatili da su obišli cijeli Balkan, čitavu jugoistočnu Evropu. Posjetili su tri velika grada koje je utemeljio Bošnjak Isa-beg Isaković: Sarajevo, Novi Pazar i Skoplje, u srednjem vijeku tri najveća grada na Balkanu. Zijaretili su, ni manje ni više, tri prijestolnice Osmanskog carstva: Edirne, Bursu i Istanbul. Posjetili su tri glavna grada različitih država: Sarajevo, Skoplje i Podgoricu. U prilično dalekom Skoplju zijaretili dvije od tri najljepše i najgrandioznije džamije u centru šeher Skoplja koje su podigli upravo Bošnjaci: Isa-begovu i Jahja-pašinu džamiju. Tri dana boravili i upoznavali čari hiljadugodišnje prijestolnice drevne Vizantije, Istočnog Rimskog carstva te polumilenijske prijestolnice Osmanskog carstva, grad svih gradova, drevni Carigrad, prelijepi Istanbul. Zijaretili i upoznali tri sestrinske medrese: Isa-begovu u Novom Pazaru, Isa-bey u Skoplju i Mehmed Fatih u Podgorici. Prvi put učenici naše Medrese posjetili Medresu u Podgorici. Boravili u dvije domovine Bošnjaka: Bosni i Sandžaku. Obišli četiri susjedne zemlje gdje Bošnjaci kao narod danas žive na prostoru Balkana: Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Tursku, te upoznali dobar dio islamsko-bošnjačke tradicije u njima.

Svi učenici  su se vratili kućama u nedjelju 19. septembra o.g. Jedan od njih, Tarik Imširović, rekao nam je: „Mnogi srednjoškolci nemaju privilegiju posjetiti devet država, brojne gradove, te jedan od najljepših gradova svijeta. To se dogodilo ovogodišnjim maturantima, među kojima sam i sam bio. Istambul me očarao. Historija, duh prošlog vremena, modernizam današnjeg doba, valjda se samo tamo tako ukusno, a opet tako kitnjasto, pomalo i čudno isprepliću. Stambol grad sultana, prošlih i današnjih velikih ljudi, kao i puno toga viđenog i neviđenog, zaista je vrijedilo!“

Prije svega edukativna eksurzija

Na svojoj maturalnoj ekskurziji učenice i učenici Medrese „Džemaluddin-ef. Čaušević“ iz Cazina su posjetili: Sarajevo, Novi Pazar, Istanbul, Edirne, Čanakkale, Bursu, Skoplje, Podgoricu i Dubrovnik.  Stoga se za ovu ekskurziju s pravom može reći da nije obična ekskurzija, i običan izlet, već je ovo, doista, bila maturalana ekskurzija kakvu đaci medrese i zaslužuju a to je da bude, prije svega, ekskurzija edukativnog karaktera.

                                                                                               Pripremio: Mašić Mehmed