Razmišljanja naših učenika : Mediji formiraju životne ideale mladih

web_admin 11. Septembra 2014.

Nažalost, danas živimo ubrzanim tempom. Teško izdvajamo vrijeme za sve one aktivnosti koje su nekad bile neizostavne. Porodični sastanci su postali rijetkost, a roditelji ne nalaze vrijeme za nadgledanje djece, a kamo li za igru s njima. Onda se dešava da ta djeca razonodu traže u televizijskim ekranima i kompjuterskim monitorima. Koga da krivimo? Između ostalog, usudim se reći – medije.
Kada se odrasli ugledaju u pojedina lica sa crvenog tepiha, šta da očekujemo od mladih, na kojima, navodno, ostaje sva težina ovog svijeta. Promovisanjem, gotovo plastičnih glumica, mediji u glavama mladih ostavljaju sliku savršenstva, koje naravno ne postoji. Mediji-4-290x290
Djevojke traže uzore u mladim muzičkim zvjezdicama koje naizgled imaju sve, a momci se zaljubljuju u iste. Djeca od svojih roditelja traže da im kupuju nekvalitetne, šarene i oku tako privlačne igračke od kojih ne samo da nema nikakve koristi, nego su i opasne. A radi čega? Radi reklama koje su vidjela na pauzi crtanog filma punog nasilja i golotinje. Znam jednu djevojčicu od tri godine koja na youtube clip-ovima gleda samo nekoliko godina starije djevojčice sa par slojeva pudera i umjetnim trepavicama koje objašnjavaju kako se našminkati na isti taj način.
Primjere bih mogla navoditi u nedogled, ali veća okupacija nam treba biti pitanje kako riješiti taj problem. Jedno je sigurno, roditelji trebaju preuzeti dio krivice i pokušati ispraviti urađenu štetu; umjesto dnevnog boravka djeci treba pokazati loptu, parkove i svu ljepotu prirode. I prije svega, djeci što više treba pričati o Allahovom miljeniku, Muhammedu, s.a.w.s, koji nam treba biti uzor u svakom aspektu života.
Sadžida Ljubijankić IVc

Šta podrazumijevamo pod pojmom „mediji“? Mediji mogu biti: televizijski kanali, radio kanali, razni časopisi, knjige i ono što je danas najaktuelnije – internet, odnosno razne internetske stranice. Mediji su danas sastavni dio naših života i oni „igraju“ važnu ulogu u našim životima. Te uloge mogu biti i pozitivne ali i negativne, što je mnogo češće.
Utjecaju medija su izloženi svi, od najmlađih do najstarijih. Međutim, neki pridodaju medijima više pažnje a neki manje. Ali oni koji najviše pažnje pridodaju medijima jesu upravo, mladi ili omladina. Oni u medijima često traže ono što bi ih moglo usrećiti, odnosno ono što bi voljeli biti kada odrastu. Vidjevši i čuvši neke slavne osobe i njihov put do slave omladinu inspiriše da i oni postanu takvi i da slijede njihov put ne bi li i oni postali slavni. Mnogi od njih to žele postati pa pronalaze način na koji bi to postigli, a najbolji način saznavanja jesu mediji.medijska-manipulacija-790x494 Međutim, malo njih se upita jesu li ta saznanja iz medija istinita i vode li ona, stvarno, uspjehu u životu ili, pak, propasti o čemu mnogi i ne razmišljaju, a o čemu bi trebali najviše razmisliti. Razlog prevelikom utjecaju medija na život mladih može biti i nedostatak roditeljske pažnje, jer danas roditelji imaju malo vremena za njih, iz opravdanih razloga. Danas svi negdje žure, a rijetko stižu na vrijeme. Treba se malo okrenuti i vjerskoj strani. Danas se omladina hladno odnosi prema vjeri što je jedan od razloga njihovog, nepoželjnog i ne baš dobrog, načina života. Mnogi od njih se pod utjecajem medija ponašaju onako kako ne bi trebali. Mnogi od njih piju, puše, drogiraju se itd. Jer smatraju da je to cool jer neki drugi mediji to tako prikazuju.
Mediji, danas, igraju jako važnu ulogu u formiranju životnih ideala mladih i zbog toga treba paziti kakvim se medijima mladi koriste. Oni mogu mladima poslužiti i za uspjeh ali i za propast. Također, medijima ne treba pridodavati mnogo pažnje jer u njima nije sve istinito, a naš život je stvarnost i surova realnost i zbog toga nema smisla planirati našu budućnost na osnovu medija, odnosno, dopustiti da mediji utječu na naš život i odluke koje donosimo i koje mogu biti jako važne.
Meliha Harčević, IVc