SEDMICA U FOKUSU

web_admin 3. Decembra 2014.

Iza nas je sedmica u kojoj smo obilježili i proslavili Dan državsnosti naše domovine. Naša medresa je s tim u vezi, uradila čitav spektar aktivnosti, kojima smo uveličali ovaj državni praznik.
Stoga smo odlučili,  dati ilustrovani prikaz naših aktivnosti tokom protekle sedmice.


Subota 29. novembar
Ovu izuzetno aktivnu sedmicu, završili smo uređenjem našeg zelenila, vrta i voćnjaka. Odmah po okončanju skraćene nastave, gost predavač i instruktor nam je bio Direktor Kantonalnog zavoda za poljoprivredu dipl.ing Edham Hodžić, koji nam je pomogao u stručnom tretmanu naših biljaka.
Tek nakon toga smo se razišli svojim kućama,  zadovoljni što smo i našim biljkama obezbjedili adekvatan praznični tretman.


Petak 28. novembar
Nakon Džuma namaza i ručka za učenike odradili smo krunu naših aktivnosti. Vrijeme je bilo i za našu školsku priredbu. Angažmanom prof. Sabahete Kudić koja je organizirala i uredila hodogram priredbe, naši učenici su imali priliku da pokažu svu raskoš svoga kulturno- umjetničkog talenta.
Publiku su činili svi naši učenici i profesori, koji su imali priliku da uživaju u recitalima, horskim, dramskim i muzičkim izvedbama naših učenika.
U nastavku pogledajte foto priču sa naše priredbe.


Četvrtak 27. novembar
Vatrogasna vježba i druženje sa Cazinskim vatrogascima.

O tome smo već pisali na slijedećem linku.


Srijeda 26. novembar
Posjeta nama izuzetno dragih aktivista iz Udruženja „Prosvjetitelj“ Srebrenica. Naši učenici su o društvenom aktivizmu, volontiranju i radu za zajednicu, imali priliku da uče od najboljih.

I taj tekst možete pogledati na slijedećem linku.


Četvrtak 20. novembar

Možemo slobodno reći da su naše aktivnosti koje su bile u vezi sa Danom državnosti, započele sa slijedećim događajem, a to je:
Obilježavanje 100. godišnjice ustoličenja reisa Mehmeda Džemaluddina ef. Čauševića
U organizaciji Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ 20.11.2014 u četvrtak je u Sarajevu u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke obilježena 100. godišnjica ustoličenja reisa Mehmeda Džemaluddina ef. Čauševića . Po programu koji je bio predviđen za obilježavanje godišnjice u 17:30h je bila predaja hatmi u Gazi Husrev begovoj dzamiji , a program je bio u Gazi-Husrev begovoj biblioteci s početkom u 18:30h . cs1
Učenici naše medrese imali su priliku da uveličaju taj događaj svojim dolaskom . Oni učenici, koji su išli u Sarajevo, proučili su hatmu pred dušu rahmetli reisa . Polazak je bio ispred medrese u 8:00h . Nakon duže vožnje učenici su stali u Travniku .

 

cs2Tamo ih je na veoma lijep način dočekala travnička medresa . U toj medresi je klanjat podne i ikindija namaz , a poslije toga je bio obezbijeđen ručak u restoranu travničke medrese. Poslije dužeg odmora nastavili smo put za Sarajevo .

 

 

Program je otvorio reisu-l-ulema, Husein ef. Kvazović koji se u svom obraćanju zahvalio organizatorima kao i porodici Čaušević te naglasio kako je reis Čuašević jedan od najznačajnijih reisova u historiji Islamske zajednice. Reis Kvazović je, također, odao priznaje i učenicima medrese “Džemaluddin ef. Čaušević” koji su proučili i zajedno sa hfz. Mensurom Malkićem i muftijom bihaćkim poklonili hatmu rahmetli reisu Čauševiću u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

cs4
Predavnja su držali akademik prof. dr. Enes Karić, prof. dr. Adnan Jahić, te prof. dr. Senadin Lavić.

 

Fotografija:  Harun Makić