Studenati FIN-a Sarajevo u posjeti Cazinskoj medresi

web_admin 28. Februara 2017.
Studenati  FIN-a Sarajevo u posjeti Cazinskoj medresi

 

Iako nije potrebno,  posebno predstavljati  naš renomirani, najstariji Fakultet islamskih nauka. Zbog naših mlađih učenika,  reći ćemo nekoliko riječi o njegovoj historiji.

Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu (FIN UNSA ) je baštinik najranijih islamskih obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini koje su nastale u doba osmanske vladavine (1463.-1878.)

Sa afirmacijom nacionalnog identiteta bosanskih muslimana tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. st. otvorio se prostor slobodnijem djelovanju pa je 15. ševvala 1397. godine /  27. septembra 1977. godine kao rezultat planskih i sistemskih aktivnosti i po odluci Vrhovnog islamskog starješinstva u SFRJ i Sabora IZ-e, osnovan Islamski teološki fakultet, čiji prvi svršenici unose novi kvalitet u iskustvo islama u Bosni i Hercegovini, pa i šire. Danas je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu najprestižnija institucija visokoškolskog islamskog obrazovanja u Evropi. Od 2013. godine Fakultet islamskih nauka je punopravna članica Univerziteta u Sarajevu.

Upravo danas iz ove renomirane obrazovne institucije imali smo posjetu delegacije  koju su činili:  dr. Dina Nadarević, asistent Ahmed Čokić, te studenti;  Adla Mulić, Amina Čolaković i Harun Pajić.

Ono što nas posebno raduje, je to da su dr.Dina Nadarević i Harun Pajić svršenici naše medrese.

Kroz skoro dvosatno druženje, naši gosti su predstavili rad svog fakulteta, te upoznali naše učenike sa mogućnostima i pogodnostima studiranja na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Učenici su imali priliku da se pobliže upoznaju sa studijskim grupama i vannastavnim aktivnostima, koje su izvode na ovom renomiranom fakultetu.

 

Druženje je nastavljeno u restoranu medrese.

 

Zahvaljujemo se našim gostima iz Sarajeva, na posjeti i  jezgrovitoj prezentaciji, našeg najstarijeg Fakulteta islamskih nauka.

U nastavku pogledajte i ostale fotografije: