Svečana akademija povodom godišnjice rođenja Reisa Džemaludina Cauševića

web_admin 29. Decembra 2016.
Svečana akademija povodom godišnjice rođenja Reisa Džemaludina Cauševića

Medresa Džemaludin Caušević ne nosi samo ime najistaknutijeg reisa u historiji Bošnjaka, nego i baštinom i svojim radom promovira njegove ideje koje su u skladu sa trenutkom u kojem živimo. Naš Reis je tražio da se Islamska Zajednica i Bošnjaci otvore prema drugom i drugačijem, da na taj način duhovno i intelektualno sazrijevaju, očvrsnu i dovoljno jačaju da opstanu na ovim prostorima. Molimo Allaha dž.š., da naša medresa iznjedri desetine novih intelektualaca poput našeg reisa Čauševića koji će ostati ovdje na ovom našem krajiškom tlu i omogućiti procvat ovog dijela domovine.

Jednako vrijedno je i poznavati našu povijest i oživjeti našu tradiciju i zbog toga je medresa pokrenula inicijativu obilježavanja značajnih datuma i ličnosti ovog podneblja. Krajišnici moraju znati i biti ponosni na činjenicu da su prvi reis Mustafa Hilmi Omerović i najznačajniji reis Mehmed Džemaludin Čaušević, sinovi naše Krajine.

Mujo Demirović, pisac knjige „Reis Džemaludin Čaušević- prosvjetitelj i reformator“, održao je predavanje na tu temu.

 

Nijaz Tatarević, predsjednik Udruženja „Džemaludin Čaušević“,  je ukratko predstavio aktivnosti kojima je cilj da oživi lik i djelo Reisul-uleme. On je posebno istaknuo četiri projekta ovog udruženja :

-Izgradnja objekta spomen-kuće koju grade u njegovom rodnom mjestu Arapuša.

-Svake godine se 28. decembra obilježava godišnjica rođenja Reisa.

-Na godišnjicu smrti našeg Reisa , 28. marta, uči se tehvid pred njegovu dušu.

-Susret hadžija koji se obilježava svake godine u Arapuši

Posebno želimo istaknuti gospodina Asima Hadžića koji je u stalnom kontaktu sa Medresom i koji iz sjene oblikuje svaku od ovih aktivnosti.

 

Bihaćki muftija Hasan ef.  Makić zahvalio se Udruženju, Medresi i Medžlisu Bosanske Krupe na obilježavanju i oživljavanju sjećanja na Reisa Džemaludina ef. Čausevića.

Podsjetio nas je da su Bihaćko Muftijstvo, Medresa i Islamski pedagoški fakultet tradicionalno, 15.decembra, u Kulen Vakufu obilježili 146. godišnjicu ustoličenja bosanskohercegovačkog reisa Mustafe Hilmi ef. Omerovića.

Muftija je posebno naglasio da ovo ne treba da budu lokalne svečanosti jer su ovo ljudi koji su odbilježili noviju historiju Bosne i Hercegovine i Bošnjaka.

 

Dovu je proučio glavni imam Medžlisa Bosanske Krupe Hazim ef. Muzaferović.

 

 

 

 

Novinarska redakcija