Učenici Cazinske medrese u saradnji sa Fondacijom mozaik razvijaju novi projekat (VIDEO)

web_admin 5. Avgusta 2017.
Učenici Cazinske medrese u saradnji sa Fondacijom mozaik razvijaju novi projekat (VIDEO)

Ovaj projekat je podržan od strane Fondacije Mozaik, kroz program Omladinske banke  Cazin,  uz finansijsku podršku Robert Bosch Stiftung, Balkan Trust for Democracy i Općine Cazin.

Na turniru društvenih inovacija održanom 28.maja 2017 godine,  u organizaciji Fondacije mozaik, učestvovali su i učenici Cazinske medrese:  Abdulah Kržalić, Jasmin Elkasović i Irfan Dizdarević, koji su   predstavili svoj projekat pod nazivom „Reparacija starog školskog hardvera i konstrukcija pametnih tabli“.

  Fondacija mozaik organizira ove prestižne turnire širom Bosne i Hercegovine kako bi dala priliku mladima,  da svoje ideje od društvenog značaja pretoče u stvarnost.

Tako su i ovi talentirani učenici predstavili svoj pilot projekat koji su proveli unutar prostorija Cazinske medrese.

Sama ideja je potekla iz naše nove sekcije „Hardveraši“, gdje su učenici imali priliku da nauče osnove reparacije i održavanja računarskog harvera i softvera. Uz punu podršku menadžmenta medrese učenici su dobili odriješene ruke da stare računare repariraju i ožive.  Tokom svojih istraživanja učenici su shvatili da uz potpuno legalan Operativni sistem mogu da pokrenu stare i gotovo neupotrebljive računare i da od njih naprave multimedijalne mašine koje mogu služiti kao pomagala u nastavi.

Fondacija mozaik je u ovom projektu prepoznala društveni potencijal i podržala ga grantom kojim učenici namjeravaju da razvijaju ovaj projekat. U planu je testiranje multimedijalne učionice koja bi pružila razne mogućnosti obrazovanja u budućnosti.

Pred nama je testiranje prototipa i razvoj samoodrživosti projekta. Jer riješenja koja su razvijena unutar ovog projekta, namjeravaju se ponuditi ostalim školama i obrazovnim ustanovama. U planu je i organizacija predavanja na daljinu koji se mogu ponuditi na korištenje i Općinskim strukturama.

U nastavku možete pogledati 15. minutni video koji predstavlja presjek do sada urađenog. Od same ideje, preko testiranja,  interakcije sa internetom i Fondacijom mozaik.