UČENICI CAZINSKE MEDRESE UPISUJU NAJBOLJE DRŽAVNE, ALI I PRIVATNE FAKULTETE

web_admin 15. Aprila 2016.
UČENICI   CAZINSKE MEDRESE UPISUJU NAJBOLJE DRŽAVNE, ALI  I PRIVATNE FAKULTETE

U  utorak  05.04. 2016., nakon sabah- namaza, najbolji učenici četvrtih razreda  Medrese „Džemaluddin Čaušević“ sa svojim profesorima krenuli su u Sarajevo. Razlog njihovog odlaska u glavni grad  Bosne i Hercegovine bilo je testiranje za stipendije na Internacionalnom Univerzitetu,  ali i posjeta čuvenom, privatnom Univerzitetu  Sarajevo School of Science and Technology .

Na putu ka Sarajevu iskoristili smo priliku, te smo navratili u Travničku medresu na doručak. Osoblje Medrese nas je jako lijepo i ljubazno dočekalo. Nakon doručka bili smo spremni da nastavimo putovanje.  U Sarajevo smo stigli oko 12 sati, prvo smo posjetili  Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology (SSST).  SSST se ubraja u red najelitnijih privatnih fakulteta u BiH,  osnovao ga je rektor Ejup Ganić  2004. godine.  Tu nas je dočekala rektorova asistentica Lejla Selmanović, te nas je povela u obilazak prostorija kampusa Univerziteta koji obuhvata najmodernije laboratorije, učionice i amfiteatre opremljene najnovijom tehnologijom i opremom potrebnom za izvođenje nastave u skladu s najvišim standardima.  Nakon toga, u amfiteatru Univerziteta, rektor Ganić nam je poželio dobrodošlicu i obratio nam se. sl1

Svoje gostoprimstvo iskazali su nam i time što su pripremili ukusan  ručak.

sl2

Sljedeća odrednica bio je Internacionalni Univerzitet (IUS) gdje je održano testiranje za stipendije. Naime, IUS svake godine organizira testiranje za stipendije za sve učenike četvrtih razreda srednjih škola.  To je prilika da učenici pokažu znanje i dobiju stipendije. Testiranje je počelo u 15:00 sati,  a trajalo je 90 minuta. Test je obuhvatao opće znanje i matematiku.

Dok su učenici radili testove, prof. Elmir  ef. Mehmedović i prof. Munir ef. Makić su posjetili organizaciju  koja  nosi naziv „Udruženje za blagostanje“ , a ova organizacija je predstavnik međunarodne organizacije „RAHMA  INTERNATIONAL“  sa sjedištem u Kuwajtu.

Organizacija „Udruženje za blagostanje“  već duže  vrijeme pomaže projekte u BiH vezane za jetime, izgradnju džamija, pomoć povratnicima, ali i različite druge projekte.

sl3

Bio je to radni sastanak gdje su naši profesori upoznali direktora gospodina Aymana   El- Fakawya s projektima koje naša škola završava, ali i s projektima koje naša škola, na čelu s direktorom prof. Salihom ef. Dervić, planira u skorije vrijeme realizirati.

Sastanak je završen s velikim oduševljenjem navedene organizacije, ali i naših profesora  jer u narednom mjesecu očekujemo prvi projekat koji će u cjelosti biti isfinansiran od strane  organizacije u korist naše Medrese, koja hvala Allahu, dž.š.,  iz dana u dan širi svoj vakuf.

 

Po završetku testiranja, učenici su se zaputili prema Baščaršiji koja je  glavna   turistička atrakcija Sarajeva. Ovaj kulturno-historijski centar grada svaki put iznova  oduševi  svojom  ljepotom.  Međutim,  ljepota  Baščaršije ne  bi  bila  potpuna bez Gazi     Husrev-begove džamije koja je izgrađena  davne 1530.godine i smatra se kao jedna u najvažnijih džamija u BiH.   Interijer džamije zrači nesvakidašnjom umjetničkom atmosferom.  U sklopu džamije nalazi se minaret, šadrvan, obližnja sahat-kula te turbeta.

sl4Nakon toga, došlo je vrijeme za povratak u naš lijepi Cazin.

 

Ilda Džehverović IVc