VELIKO KRAJIŠKO SRCE

web_admin 16. Jula 2017.
VELIKO KRAJIŠKO SRCE

Tokom ramazana boravio sam u Republici Austriji i upoznao mnoge dobre ljude koji srcem i dušom svoju vjeru žive. Izbliza sam se u to osvjedočio. Vidio sam dobre Bošnjakinje i Bošnjake kojima nije bilo teško dolaziti u džamije i po nekoliko desetina kilometara udaljene. Klanjali su i noćne namaze i do kasno u noć ibadetili. A ujutro rano, već u pet sati, ustajanje i na posao. Nije im bilo teško postiti i raditi.

 Odazivaju se oni na svaku akciju; stipendiju za učenike medrese ili bilo šta drugo. Treba im samo kazati. A oni, Bog im dao svako dobro, hoće poslušati. Među njima treba posebno izdvojiti Anela Puškara, mladića od svega 30 godina, predsjednika džemata Gmunden. On je pokrenuo akciju u svojoj užoj i široj porodici i prikupio 2.500 eura za krov od kuće deveteročlane porodice iz Bužima. Sredstva je uručio neki dan, a već sutradan naš direktor, prof. Salih ef. Dervić, kupio materijal i platio majstore za izgradnju krova na porodičnoj kući demobilisanog borca i njegove mnogobrojne porodice.

Ovu akciju vodi medresa „Džemaluddin Čaušević“ u Cazinu. I ovo nije prva akcija u izgradnji i stambenom zbrinjavanju onih kojima je naša pomoć potrebna. Svjesni smo šta znači nekome pomoći da ima krov nad glavom. Takvo djelo i njegov hajir sahibija imaju posebnu nagradu. A u ramazanu je ta nagrada uvećana. Znamo mi to, ali zna i Anel Puškar, budući hadžija. Naime, ovaj mladi čovjek ove godine ide na hadždž, ako Bog da. Molimo Allaha Uzvišenog da njemu i njegovoj porodici u kabul i u sevap upiše ovo hajirli djelo, da mu dove i ibadete hadžske primi, tamo gdje se dove ne odbijaju.

 

Suad Mahmutović