Zapis sa ekskurzije (“TURNEJA” III DIO)

web_admin 20. Septembra 2017.
Zapis sa ekskurzije (“TURNEJA” III DIO)

Ekskurzija maturanata Cazinske medrese kroz devet država u devet dana i devet noći

Piše: Elmir Mehmedović

Maturanti Cazinske medrese u svom trećem danu maturalne ekskurzije su u jutarnjim satima prešli granicu Turske i tu priliku iskoristili da posjete grad Edirne, pogranocni grad u kojem su klanjali rani sabah-namaz u džamiji Selimiji.  Nakon toga uputili smo se ka  Canakkalama udaljenim od Edirne oko 250 km.

Trajektom smo stigli oko 10h,  usli u Edirne posjetivsi jedno od šehitluka oni koji su se borili i uspjeli odbraniti u to vrijeme Osmansko carstvo. Na slikama se moze vidjeti konj „Troja“ , upravo onaj koji je koristen u toku snimanja filma “Troja” koji je sniman u  Canakkalama.

Nakon Canakkale nasi putopisci na celu sa svojim razrednicima: prof. Mehmed Masicem, prof. Memnunom Dervić i prof. Elmir Mehmedovićem su se uputili sa agencijom Ponjevic tours ka Bursi.

Pri dolasku u Bursu su posjetili najveću džamiju u tom gradu Ulu-džamiju, gdje su imali priliku da okuse prezacinjenu hranu ove po redu cetvrte drzave  koju su do sada obisli.

Nakon upoznavanja sa historijatom grada, nasi putopisci su se uputili prema Istanbulu, gdje su stigli u Istanbul oko 21h, smjestili se u hotel “BOSNA”, vecerali i uslijedilo je odmaranje, tako da bi za sutrasnji dan bili odnorni i spremni po prvi put obici ovu metropolu u kojoj trenutno zivi preko dvadeset miliona stanovnika.

I u narednim danima nas možete pratiti na nasem portalu, jer cemo vas i dalje obavijestavati o tome kako teče najbolja do sada organizirana ekskurzija maturanata Cazinske medrese “TURNEJA”.

Piše: Elmir Mehmedović