Literarnim konkursom i prigodnim programom u Medresi obilježen Dan maternjeg jezika

U četvrtak 24. februara 2022. godine u divanhani Medrese upriličena je svečanost i prigodan program povodom Dana maternjega jezika. Nakon intoniranja himne i proučenog odlomka Kur'ana voditeljica je najavila program i pozvala članove hora naše škole da izvedu prigodnu kasidu. U nastavku su učenice Ib i Ic odjeljenja izvele igrokaz nakon kojeg se prisutnima obratio direktor profesor Zuhdija Handanović. Članice hora su za ovu priliku izvele još jednu sevdalinku. Na kraju programa proglašeni su pobjednici na Konkursu za najbolji literarni rad povodom Dana maternjega jezika za učenike i učenice osnovnih škola s područja Unsko-sanskog kantona. Za prva tri mjesta uručene su diplome i prigodni pokloni. Cijelom programu prisustvovalo je dvadeset i osam učenika i učenica koji su se prijavili na konkurs. Oni su u Medresu došli zajedno sa trinaest svojih nastavnika i nastavnica.

Plasman učesnika konkursa:

1. MJESTO je zasluženo zauzeo rad pod šifrom Čuvidina iz osnovne škole “Sead Ćehić” Grahovo.

2. MJESTO dijele: Cvijet – Ajna Felić iz “Harmana I” i Kalem – Ranija Trožić iz “Prve sanske škole”.

3. MJESTO je osvojio rad pod šifrom Emanet, a napisala ga je Dalila Ćatić iz osnovne škole “Pećigrad”.

U našoj školi Dan maternjega jezika se obilježio sa dvije aktivnosti:

• školskim časom kojeg su pripremili učenici i učenice trećeg i četvrtog razreda, a koji je za sve učenike i učenice izveden u našem amfiteatru i

• literarnim takmičenjem pod nazivom „Jezik moje majke“ za učenike IX razreda osnovnih škola sa našeg kantona.

Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestirali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Bogato jezičko naslijeđe u Bosni i Hercegovini, upotreba i stvaranje na jezicima tri naroda i čak 17 nacionalnih manjina dovoljan su razlog da se taj dan obilježava i u Bosni i Hercegovini.

Danas u svijetu postoji oko 7.000 jezika. Svakome je neki jezik maternji.

Maternji jezik je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti ali i tolerancije i razumijevanja. To je jezik koji ljudi najprije nauče. Njega usvajamo prirodno, u sredini u kojoj odrastamo. Svoj maternji jezik trebamo voljeti, a to ćemo najbolje postići njegovim čuvanjem i pravilnim korištenjem. Maternji jezik je naslijeđe koje pripada svakom pojedincu i niko nema pravo oduzeti to naslijeđe nekome. Isto tako, ljubav prema maternjem jeziku ne smije nas spriječiti da učimo strane jezike.