Nagrađeni učenici u Parizu

Šesta i definitivno najbolja destinacija turneje najboljih učenika Cazinske medrese bila je Pariz – grad ljubavi koji je zasigurno osvojio svako srce. U ranim jutarnjim satima iza sabah-namaza rastali smo se sa svojim domaćinima u Antwerpenu i uputili se u Francusku. Ni kiša nije mogla pokvariti raspoloženje učenika koji su željno čekali Ajfelov toranj. U Pariz smo stigli oko 11 sati, gdje nas je čekao naš vrijedni Bošnjak Miralem Bećić, diplomirani arhitekta sa završenom specijalizacijom za kulturno-historijsko naslijeđe Francuske. Prvo što smo posjetili jeste Ajfelov toranj koji je ne samo znamenitost Francuske, nego cijele Evrope. On predstavlja tehničko dostignuće jedne ere, odnosno industrijske revolucije. Tehnologija je bila pokretač organiziranja međunarodnih internacionalnih izložbi 1830., gdje su učestvovali mnogi gradovi, te je Gustav Ajfel konstruisao toranj u čast stogodišnjici Francuske revolucije. Bio je prikaz francuske nadmoći, u početku se koristio kao radijska antena. Danas je jedna od najposjećenijih atrakcija u svijetu koju posjeti 7 miliona ljudi godišnje. Danas, uprkos vremenskim neuslovima, oni najhrabriji i željni novih iskustava popeli su se na Ajfelov toranj.

Sljedeće što smo posjetili jeste trg Trokadero sa kojeg se najbolje vidi Ajfelov toranj. Tu se svake godine obilježava komemoracija Srebrenice.

Sljedeće što smo posjetili bila je Trijumfalna kapija, građena po uzoru na rimske slavoluke. Običaj je bio da ispod tog luka prolazi pobjednička vojska, te je Napoleon Bonaparta naredio da se izgradi jedan takav, nakon bitke za Ostrelic, gdje je nadjačao Rusiju i Austriju, kako bi on tuda prolazio sa svojom vojskom kroz Pariz i slavio francusku nadmoć. No, historija je pokazala drugačije, te prvi koji su prvi koji su prošli ispod Trijumfalne kapije bili Nijemci.

Sljedeća destinacija bila je trg Konkord poznat po tome što je na tom mjestu radila giljotina, tu je pogubljen Luj XVI. Danas se tu nalazi obelisk kamena, gromada iz egipatske historije. Francuzi su ga donijeli iz Egipta, tu su ga postavili u čast francuskom naučniku koji je dešifrovao hijeroglife. Zauzvrat tome Francuzi su poslali u Kairo sahat-kulu, koja se pokvarila na samom putu do Kaira, te i danas samo stoji.

Posjetili smo i aveniju Šonzelize, koja je najveća avenija u Parizu i tu su smještene sve najpoznatije marke u svijetu.

Također smo posjetili i jednu od najvećih turističkih atrakcija, muzej Louvre, najveći muzej u svijetu i park Tijeri.

Nakon Louvre-a uputili smo se ka velikoj pariškoj džamiji. Muslimani u Francuskoj dugo su tražili vizuelni identitet u vidu džamije. Tadašnji kralj bio je u dobrim odnosima sa Osmanlijama te im je obećao izgraditi džamiju. No, džamija je izgrađena tek 1920. godine u čast muslimanima iz Maroka i Alžira koji su pali braneći Francusku. Džamija je građena u marokanskom stilu. Tu smo klanjali podne i ikindiju-namaz.

Nakon svih ovih turističkih atrakcija koje su nam oduzimale dah, otišli smo u bošnjački džemat “Pariz”, koji tu datira od 1997. godine. Tu su nas ispred džematskog odbora dočekali Edževit Haliti i imam Abduselam-ef. Fetić, koji nam se obratio pri samom našem dolasku. U prostorijama džemata smo predahnuli i večerali. Molimo Uzvišenog Allaha da ih nagradi za svako dobro koje su nam učinili. Potom smo klanjali akšam i jaciju-namaz te se uputili ka našoj divnoj Bosni.

Više slika pogledajte na instagramu: medresacazin

Ilma Ogrešević