Cazin: Savjetovanje za menadžment medresa i gimnazija IZ u BiH

Redovno godišnje savjetovanje za menadžment medresa i gimnazija u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH održano je od 18. do 20. augusta 2023. godine u Medresi “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu.
Savjetovanju su prisustvovali direktor Uprave za obrazovanje i nauku sa saradnicima, direktori svih bosanskohercegovačkih medresa i gimnazija, pomoćnici direktora za nastavu i učenički dom te sekretari angažovani u medresama IZ u BiH.
Na početku savjetovanja prigodno su se obratili direktor Cazinske medrese, prof. Zuhdija-ef. Handanović; muftija bihaćki, hafiz Mehmed-ef. Kudić i direktor Uprave za obrazovanje i nauku, prof. dr. Dževad Hodžić, koji su poselamili prisutne, dali podršku i zaželjeli uspješan rad tokom radnog tijela savjetovanja.
Na savjetovanju su se razmatrala pitanja iz domena odgoja i obrazovanja u odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice u BiH te donijeli određeni zaključci po tom pitanju. Usaglašen je Prijedlog Okvirnog školskog kalendara medresa za školsku 2023/24. godinu koji iznova inicira realizaciju brojnih zajedničkih aktivnosti, poput prigodnih programa za nadarene učenike, razmjene učenika među medresama, sportskih susreta te takmičenja iz više nastavnih područja.
Izraženo je zadovoljstvo uspješnom realizacijom upisa učenika u prvi razred medresa i gimnazija za 2023/24. školsku godinu. Učenici i njihove porodice prepoznali su kvalitet odgojno-obrazovnog procesa u medresama i gimnazijama.
Tokom savjetovanja još jednom je podcrtana važnost naučno-istraživačkog projekta s multimedijalnom izložbom “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne” te istaknuta potreba učešća profesora i učenika svih medresa na velikoj izložbi koja će tim povodom biti održana najesen u Sarajevu.
Nakon radnog dijela savjetovanja, u fokus je stavljena posjeta spomen kući reisa Džemaludin-ef. Čauševića u Arapuši nadomak Bosanske Krupe. Nadahnuto izlaganje učesnicima savjetovanja ispred spomen kuće u Arapuši održao je prof. dr. Dževad Hodžić, naglasivši da reis Čaušević predstavlja zasigurno najznačajniju, najutjecajniju i najvažniju ličnost Bošnjaka 20. stoljeća.
Tokom realizacije dodatnih sadržaja savjetovanja, pored Bosanske Krupe, učesnici su posjetili i dio kulturno-historijskih znamenitosti Cazina: Gradsku džamiju i staru Cazinsku medresu; znamenitosti Bužima: muzej 505 viteške brigade u Bužimu i Turbe generala Izeta Nanića te znamenitosti Bihaća: Gradsku džamiju, Japodske otoke i eko naselje Natura art.
Uspješnoj realizaciji savjetovanja značajno su doprinijeli direktor Cazinske medrese, njegovi saradnici i osoblje Medrese te gradonačelnik Grada Cazina, mr. Nermin Ogrešević.
Pripremio: Mehmed Mašić, prof.