Historijat

Grad Cazin se nalazi u najzapadnijem dijelu Bosne i Hercegovine. Udaljen je od glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva oko 350 km. Općina ima oko 67.000 stanovnika od kojih je 99% Muslimana – Bošnjaka.Medresa u Cazinu sagrađena je 1867. godine od drvene građe. Zapaljena je od austougarskog okupatora zbog oružanog otpora koji je pružen na ovom prostoru. Ponovo je sagrađena od kamena 1890. godine.

Funkcionirala je do 1918. godine, kada je zbog nedostatka materijalno-finansijskih sredstava morala obustaviti svoj rad.Dolaskom komunističke vlasti 1945. god. Medresa je oteta od Islamske zajednice kao što je bio slučaj sa svim vakufskim dobrima na ovom prostoru. Ponovo je otvorena u vremenu strahovite agresije na Bosnu i Bošnjake kada je ovo područje bilo izolirano od ostalih dijelova Bosne i Hercegovine.

Hvala Allahu, svečanost otvorenja je bila u Cazinu, 08.09.1993 godine.Medresa je dobila ime po najpoznatijem alimu sa ovog područja Džemaluddinu Čauševiću koji je bio reisul-ulema u svom vremenu.Trenutno je jedina Medresa na području Bihaćkog muftijstva i pokriva potrebe za ovom vrstom školovanja za oko 300.000 stanovnika Unsko-sanskog kantona.Školovanje traje četiri godine. Nastava se izvodi po Nastavnom planu i programu u koji je uključeno 28 predmeta. Škola je priznata od strane Ministarstva obrazovanja i Rijaseta Islamske zajednice BiH. Odjeljenja su zasebna za momke i djevojke. Oni su smješteni u internate, gdje su im obezbijeđena tri obroka dnevno.

Svršenici Medrese uspješnim okončanjem školovanja stječu zvanja: imam, hatib i muallim, odnosno zvanje vjeroučitelja u državnim školama.
Svršenici medrese imaju mogućnost upisa na sve fakultete u Bosni i Hercegovini i mnoge u svijetu. Od obnavljanja rada Medrese ovu školu završilo je oko 1 200 polaznika.Pored obavezne nastave učenici i učenice učestvuju u radu brojnih sekcija.Danas više niko ne sumnja u opravdanost obnovljenog rada i djelovanja Medrese.U maju 1998. godine počelo se sa izgradnjom nove zgrade za potrebe Medrese i već od 2004. godine u ovom veleljepnom objektu učenicima je pružena mogućnost da stječu znanja uz najsavremenija nastavna sredstva i pomagala.