Dani otvorenih vrata medrese „Džemaludin-ef. Čaušević“ očima Ilme Ogrešević

U periodu 3-4. aprila 2019. godine Medresa je organizirala Dane otvorenih vrata kojima je otvorila vrata onima najmlađima, onima koji se sad nalaze na raskršću, te su pod velikim upitnikom šta upisati?
Na ovaj način svi vrlodobri i odlični učenici, iz svih osnovnih škola sa područja Bihaća, Bos. Krupe, Sanskog Mosta, Ključa, Bužima, Velike Kladuše i Cazina, su imali priliku upoznati se sa odgojno-obrazovnim uvjetima, kao i sa smještajem kojeg nudi medresa „Džemaludin-ef. Čaušević“. Medresa je bila pozitivno iznenađena odazivom svih škola, jer oba dana broj učenika je prelazio 800.
U sklopu dogovorenih posjeta, našim gostima se prvo obratio direktor, prof. Enes-ef. Ljubijankić koji je predstavio ovu školu, onakvom kakva ona jeste, u najboljem svjetlu, kao jednu od najboljih odgojno-obrazovnih ustanova na području Unsko-sanskog kantona, a i šire. Također, naši gosti, osnovci imali su priliku čuti iskustva naših učenika, učenika koji su došli iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Sirije, pa čak i Saudijske Arabije kako bi pohađali našu Medresu. Sav taj program pratili su medresanski slavuji, koji su kao i svaki put uljepšali atmosferu svojim pitkim glasovima. Našim gostima na kraju programa prikazan je promotivni film Medrese.
Nakon toga uslijedio je sam obilazak kompleksa Medrese, gdje su posjetili dobro opremljene kabinete informatike, fizike, biologije i hemije, bazen koji je jedini ovakvog tipa na kantonu, salu za fitness, dom Medrese, biblioteku, te učionice.
Nakon obilaska, u medresanskom restoranu naši gosti počašćeni su ručkom, nakon kojeg je uslijedio kviz kojeg je pripremio naš cijenjeni prof. Grošić.
Poruka svima onima koji nemaju pravu predstavu o Medresi, jeste da nama jeste vjera temelj, ali da se u Medresi izučavaju i svjetovni predmeti, te da se sa Medresom kao podlogom može ostvariti nastavak školovanja na svim poljima i fakultetima.