Delegacija Muftijstva bihaćkog posjetila reisul-ulemu Husein-ef. Kavazovića

Delegacija Muftijstva bihaćkog predvođena muftijom hafizom Mehmed-ef. Kudićem, posjetila je reisul-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića.

Delegaciju su činili dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću dr. Hajrudin Hodžić, direktor naše Medrese prof. Zuhdija Handanović i saradnik za medije Muftijstva bihaćkog Nazif-ef. Horozović.

Muftija Kudić je reisul-ulemu Kavazovića informisao o aktuelnostima iz Muftijstva bihaćkog, prije svega o aktuelnim infrastrukturnim projektima koji se realiziraju na području Muftijstva, sa posebnim fokusom na rekonstrukciju zgrade Muftijstva u Bihaću. Muftija je predstavio i plan za organizaciju 30. godišnjice od najtežih zločina sa elementima radnji činjenja genocida u Prijedoru te o stanju povratnika i vjerskog života u medžlisima u entitetu RS, koji su u proteklom periodu bili izloženi neugodnostima. Muftija je konstatovao da je u razgovoru sa povratnicima, te imamima iz ovih medžlisa, uočio nelagodu zbog onoga što se u proteklim danima dešavalo, ali da nije vidio strah niti bilo kakvu vrstu kolebljivosti u njihovom opstanku na njihovim vjekovnim ognjištima. On se zahvalio reisul-ulemi na snažnoj podršci i razumijevanju, a što je u proteklom periodu doprinijelo stabilizaciji prilika i brojnim kvalitetnim projektima koje su realizirani u Muftijstvu bihaćkom.

Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović se zahvalio muftiji Kudiću i njegovim saradnicima na posjeti i istakao značaj dobre saradnje ljudi koji rukovode institucijama Islamske zajednice te je iskazao svoje zadovoljstvo činjenicom da naše institucije i ustanove u Muftijstvu bihaćkom kvalitetno razvijaju, a sve u cilju da se pruži najbolja usluga našim džematlijama te učenicima i studentima naših obrazovnih ustanova. Posebno se zahvalio muftiji Kudiću na uvezivanju naših potencijala u Krajini i istakao da će i u narednom periodu Rijaset Islamske zajednice snažno podržavati ovakav kurs u Muftijstvu bihaćkom.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić je predstavio rad ove obrazovne ustanove, dobru saradnju sa Muftijstvom i Medresom “Reis Džemaludin-ef. Čaušević”. Zahvalio se reisul-ulemi na podršci Fakultetu u proteklom periodu te predstavio nekoliko važnih projekata na kojima fakultet radi; organizacija konferencije o vjeronauci, naučno-istraživačkom radu, podizanju kvaliteta nastave kroz nove kadrove. Reisul-ulema se pozitivno osvrnuo na rad Fakulteta ističući da je ta visokoškolska ustanova od velike važnosti za Islamsku zajednicu i da dekan zajedno sa svojim saradnicima značajno doprinosi pozitivnom razvoju ove ustanove.

Direktor Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” prof. Zuhdija Handanović je informisao reisul-ulemu o odvijanju nastavnog procesa u Medresi, infrastrukturnim projektima na kojima su radili u proteklom periodu te o imovinsko-pravnim i radno-pravnim statusima s kojima se Medresa u proteklom periodu bavila. Direktor Handanović je iskoristio priliku i pozvao reisul-ulemu da posjeti Medresu i da prisustvuje programu Dana vakifa, koji će se realizovati u aprilu mjesecu ove godine, ukoliko epidemiološke mjere budu dozvoljavale bilo kakve aktivnosti. Reisul-ulema Husein-ef. Kavazović je istakao da je medresa u Cazinu već etablirana škola koja u Islamskoj i široj društvenoj zajednici uživa veliko povjerenje i ugled te se nada da će takav kurs zadržati i dalje i unapređivati kvalitet odgoja i obrazovanja.

Na kraju su razmijenjeni prigodni pokloni i upućene dove za zdravlje i ustrajnost na putu dobra i radu za dobrobit naše zajednice i cijelog ummeta.

(izvor: muftijstvobihacko.ba)