Direktor Instituta Yunus Emre Mostar boravio u posjeti Medresi

Jučer je u Medresi u službenoj posjeti boravio direktor Instituta Yunus Emre Mostar Mr. Yunus Dilber. S direktorom prof. Zuhdijom Handanovićem i pedagogicom Vildanom Šarić razgavarao je o modelima i načinu saradnje kroz učenje turskog jezika, radionica i drugih kulturnih sadržaja.
Institut Yunus Emre je osnovan 17. oktobra 2009. godine u cilju promocije Turske, turskog jezika, historije, kulture i umjetnosti. Prvi kulturni centar otvoren je u Sarajevu, a Institut aktivno radi i u centrima u Mostaru i Fojnici.
Realizacija projekta “Moj izbor je turski” je započela u školskoj 2011/2012. godini, a do danas je turski jezik u svojim školama imalo priliku učiti oko 15.000 učenika. U okviru projekta organiziraju se turniri u nogometu i odbojci i druga takmičenja. Institut aktivno radi na “bratimljenju škola” u okviru ovog projekta pa je oko 5.000 učenika i nastavnika iz BiH i Republike Turske imalo priliku posjetiti svoju bratsku školu. Osim u kulturnim centrima u Sarajevu, Mostaru i Fojnici, Institut organizira kurseve turskog jezika u gradovima širom BiH. Najuspješniji učenici koji pohađaju kurs, imaju priliku učestvovati u radu Ljetne škole turskog jezika koja se svake godine organizira u julu. Pored toga, Institut organizira i Dječiji festival, uz učešće nekoliko hiljada učenika kako bi se povećala njihova motivacija. Na dosad organiziranim dječijim festivalima učešće su uzeli brojni poznati umjetnici iz BiH i Turske. Osim u BiH Institut Yunus Emre ima 58 kulturnih centara u 48 zemalja te 145 predstavništava u 63 zemlje svijeta.