Domovino, sretan ti Dan nezavisnosti!

Bosna i Hercegovina je stara evropska država. U hiljadugodišnjoj prošlosti imala je mnogo značajnih dana, ali jedan je po svemu poseban a to je Dan nezavisnosti.  Dan nezavisnosti je za svaku zemlju i narod veličanstven. I danas nakon 27 godina sjećanja na taj datum su živa. Naime, 29. februara i 01. marta 1992. godine, u BiH, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Pitanje na referendumu glasilo je: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?“

Na referendum je izašlo oko 64,31% građana BiH s pravom glasa, a oko 99,44% glasalo je za demokratsku i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum, misleći da će tako onemogućiti njegovu legalnost. Međutim, broj izašlih građana na referendum i broj onih koji su se opredijelili za samostalnost BiH jasno je pokazao da je i veliki broj bosanskohercegovačkih Srba glasao za samostalnu BiH. Bosna i Hercegovina je proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine.

Nažalost, samostalnost i slobodu zemlja je platila najvišom cijenom. Kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije, postavile su barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima. To je bio uvod u najkrvaviju agresiju na jednu evropsku zemlju od Drugog svjetskog rata. Zemlje članice Evropske unije su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjenje američke države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.  Sa 1. martom 1992. godine započinje hod BiH kao suverene i samostalne države, utemeljene u najtežim ratnim okolnostima na nesalomljivoj i jasno izraženoj volji naroda koji je odbranu svoje domovine prihvatio kao najuzvišeniji i najjasniji zadatak. Bosna nije poklekla, uspjela je da se odbrani. Ni mnoge veće sile i imperije nisu mogle uništiti ovaj narod, narod koji je pretrpio ogromne gubitke u ljudskom i materijalnom potencijalu. Pored svih organiziranih i ciljanih napada, Bosna i Hercegovina i njeni građani žive i dokazuju da imamo samo jednu državu, državu koja nije na prodaju niti je predmet trgovine. Zato danas obilježavamo jedan od najznačajnijih datuma iz svoje historije. Prošlost ne smijemo zaboraviti, naprotiv iz nje moramo učiti i sve svoje snage usmjeriti ka našoj budućnosti.

Svim učenicima, profesorima i roditeljima čestitamo 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Amel Redžić, prof.