Džemat šalje vrijednu pomoć Medresi

Džemat prijedorske Čaršije šalje vrlo vrijednu pomoć Cazinskoj medresi

U dva navrata, u četvrtak (28.09) i ponedjeljak (03.10) ove godine u Medresu „Reis Džemaludin-ef. Čauević“ u Cazinu pristigla je vrlo vrijedna donacija krompira od ukupno 4000 kg. U upravi Cazinske medrese su veoma obradovani ovom vrijednom donacijom jer je ova jedina krajiška medresa proteklih više godina dobijala krompir izvan Bosanske Krajine, tačnije iz Travnika i Donjeg Vakufa u vidu zekata na poljoprivredne proizvode od tamošnjih vrijednih džematlija. Još je zanimljivije da se ovog puta radi o pomoći Medresi od jednog krajiškog džemata. Jedan džemat pomaže Medresu, jedan džemat šalje vrijednu pomoć Medresi. Naime, džemat Čaršija Stari Grad iz Prijedora poslao je vrlo vrijednu pomoć u namirnicama Cazinskoj medresi.

Nakon veoma uspješnog projekta „Prijedorski domaći krompir“; koji je realizirao džemat Čaršija-Stari Grad 2020. godine u vrijeme pandemije, a čiji cilj jeste da krompir zasijan na deset dunuma zemljišta u Raškovcu bude podijeljen ljudima koji su u potrebi ali i socijalnim ustanovama poput javnih kuhinja kojim je ova namirnica obogatila obroke po koje su dolazili i dolaze tamošnji siromašni sugrađani.

Imam džemata  Čaršija-Stari Grad Omer-ef. Redžić koji je jedan od inicijatora projekta „Prijedorski domaći krompir“ te je i sam bio u pratnji ove vrlo vrijedne donacije od Prijedora do Cazinske medrese kazao nam je:  „I ove godine po projektu džemata Čaršija-Stari Grad Medžlisa IZ Prijedor a uz pomoć Vakufske direkcije posijali smo parcelu krompira sa koje smo negdje bliže četiri tone krompira donirali medresi “Reis Džemaludin-ef. Čeušević” u Cazinu kako bi pomogli internat i ukupan rad naše Medrese. Krajem jeseni džemat Čaršija-Stari Grad ima namjeru da posijemo preko 10 dunuma pšenice koju ćemo također podijeliti u socijalne svrhe. Ovo je još jedan projekat džemata Čaršija-Stari Grad koji ima za cilj oplemenjivanje naših poljoprivrednih i socijalnih potreba u društvu.”

Donirana veća količina krompira će, ako Bog da, obradovati naše učenike i učenice i veoma dobro poslužiti u kuhinji naše Medrese.

Ovim putem zahvaljujemo se džematlijama džemata Čaršija-Stari Grad te Medžlisu IZ-e Prijedor i želimo im puno zdravlja, bereketa i sreće u budućem radu.

Mehmed Mašić, prof.