Ekskurzija trećih razreda

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Ovog vikenda su učenice i učenici trećih razreda naše Medrese u sklopu dvodnevne ekskurzije posjetili Livno, Blagaj( izvor Bune), Mostar, Sarajevo i Travnik.

Učenice i učenici su, zajedno sa razrednicima (Mehmedović Elmir, Topčagić Nadija i Pajić Harun) u subotu nakon sabah-namaza krenuli prema Livnu. Tamo su posjetili džamiju Hadži Ahmeta Dukatara. Zatim su se uputili ka Blagaju gdje su posjetili tekiju na izvoru Bune.

Nakon posjete tekiji uputili su se ka Mostaru gdje su se smjestili u hotel, zatim su zajedno krenuli u obilazak grada i Starog mosta.
Učenice i učenici su nakon završenog obilaska i fotografisanja imali slobodno vrijeme kako bi pobliže upoznali ostatak grada.

Sutradan su se nakon doručka uputili ka Sarajevu gdje su posjetili mezarje “Kovači” gdje je, zajedno sa, ako Bog da, šehidima koji su preselili braneći Sarajevo, ukopan i naš prvi predsjednik Alija Izetbegović. Tu je održano i kraće historijsko predavanje.


Gazi Husrev-begova džamija i medresa su bile njihovo sljedeće odredište. Nakon obilaska džamije i medrese učenici su imali priliku da individualno odu u obilazak Baščaršije i ostatka Sarajeva te obave eventualnu kupovinu.

Prije povratka u Cazin svratili su u Travnik na večeru kojom ih je počastio menadžment naše Medrese.
Nakon večere su se zaputili prema Cazinu gdje su stigli u kasno u noć.

Učenice i učenici uživali su u ovoj ekskurziji koja im je bila svojevrsni odmor prije naporne školske godine koja je, ako Bog da, pred njima.
Nadamo se da ćemo u budućnosti imati još prilika za ovakve i slične ekskurzije.

Priredile:

Ajla Šljivar (IIIb) i Nejra Dizdarević (IIIb)