Ekskurzija učenika II razreda – Livno, Mostar, Konjic i Travnik

Dane 26. i 27. maja 2023. godine učenici i učenice II razreda Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” proveli su na ekskurziji u kojoj su obišli Livno, Mostar, Konjic i Travnik.

Ekskurzija je organizovana s ciljem upoznavanja učenika sa historijom Bosne i Hercegovine te pružanja zasluženog odmora učenicima i priliku za druženje pred kraj školske godine. 

Na mubarek dan, u ranu zoru, tj. nakon sabah-namaza, učenici su se zajedno sa svojim razrednicima: prof. Abdulahom Benićem, prof. Mirsadom Pašić i prof. Esmom Dizdarević, autobusom zaputili ka toplijim dijelovima drage naše Bosne i Hercegovine, tačnije prema Mostaru. 

Na putu su zastali u Livnu, gdje su posjetili impozantnu džamiju Hadži Ahmeta Dukatara, smještenu na strminama iznad grada Livna.  Ona je izgrađena između 1562. i 1574. godine zajedno sa sahat-kulom u neposrednoj blizini.  

Tu su, slušajući lokalnog vodiča, saznali nešto više o burnoj historiji džamije ali i grada Livna kroz period austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine.  

Nakon Livna učenici su stigli u Mostar tačno na vrijeme za džumu-namaz te se nakon toga uputili prema Vrelu Bune.  

Učenici su bili oduševljeni prelijepim prizorima krajolika i Tekije na Buni kao i impozantnom Starom gradu Počitelju kojeg su obišli kasnije. 

Ubrzo zatim su imali priliku hodati po Starom Mostu i uživati u noćnom doživljaju i atmosferi starog dijela grada Mostara. 

 Nakon sparnog i napornog dana, učenici su prenoćili u Karađoz-begovoj medresi odmarajući se za sutrašnji povratak kući. 

Sutradan ujutro, nakon doručka, učenici su krenuli ka Konjicu gdje su posjetili Titov bunker te obišli grad. Zatim su se zaputili ka vezirskom gradu – Travniku.  

Nakon Travnika učenici su ispunjeni utiscima i u veseloj atmosferi pošli nazad u svoju dragu Krajinu bogatiji za još jedno nezaboravno iskustvo sa svojim prijateljima i razrednicima.