Ekskurzijom u Istanbul završeno 1. međunarodno takmičenje iz multimedijalnog projekta „Pod nebom vedre vjere“

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 3. novembra 2022. godine, uputila je Javni poziv za prijavu na 1. međunarodno takmičenje iz multimeidjalnog projekta „Pod nebom vedre vjere“.

Javni poziv je upućen svim učenicima srednjih škola u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sandžaku (Srbiji).

Paralelno sa učenicima državnih škola u takmičenju su učešće uzeli i učenici medresa i islamskih gimnazija. Za sve učenike su pripremljene bogate nagrade: jednokratne novčane podrške (stipendije) u iznosu od 500,00 KM, kao i studijsko putovanje u Istanbul za najuspješnije učenike koji ostvare najveći broj bodova, kao i njihove mentore.

Takmičenje je realizovano na osnovu tekstova objavljenih na stranici www.iskustvobosne.ba. Predmet takmičenja bio je fokusiran na oblasti, materijale i tekstove koji tretiraju historiju Bosne i Hercegovine, bosanski jezik, kulturna historija islama u Bosni i Hercegovini, tr savremena likovna i muzička umjetnost.

Kako bi se učenicima olakšalo snalaženje u obilju materijala, pripremljene su im zbirke pitanja sa linkovima na tekstove na stranici www.iskustvobosne.ba.

Nakon pripreme pod mentorstvom profesora vjeronauke i profesora medresa, učenici su 24. decembra 2022. godine pristupili testiranju. Testiranje je realizirano jednoobraznim NZOT testovima znanja i to istovremeno u svim muftijstvima, a za učenike medresa i islamskih gimnazija u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u Travniku.

Koliko kvalitetno su se učenici pripremali za ovo takmičenje svjedoči i činjenica da je bilo takmičara koji su osvojili maksimalan broj od 100 bodova u jako zahtjevnom testu sa desetinama pitanja različitog tipa.

Jedinstvena Komisija za ispravku testova pregledala je sve testove, bodovala ih i napravila rang listu, a nakon isteka žalbenog roka, objavljeni su konačni podaci o dobitnicima stipendija i studijskog putovanja u Istanbul.

Sve mufitije su upriličile prijem za najsupješnije takmičare i uručili im diplome i priznanja, a stipendistima novačne nagrade.

 

U saradnji sa ambasadom Republike Turske za sve dobitnike studijskog putovanja osiguran je besplatni prijevoz, smještaj, ulaznice i hrana.

U subotu ispred Istiklal džamije u Sarajevu organiziran je polazak autobusa za Istanbul sa nagrađenim učenicima na takmičenju.

slka 7.jpg - Ekskurzijom u Istanbul završeno 1. međunarodno takmičenje iz multimedijalnog projekta „Pod nebom vedre vjere“
Foto: Polazak prema Istanbulu 

 

Nagrađene učenike i njihove mentore, njih 95 su na put u Istanbul ispratili njihovi najmiliji, predstavnici Uprave za obrazovanje i nauku, kao i Faruk Berat Akcesme, savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

Učesnici studijskog putovanja po sniježnoj mećavi koja je zahvatila Sarajevo krenuli su put Skoplja, a zatim Turske.

U Medresi Isa-beg Ishaković u Skoplju im je organizovan konak, a u nedjelju su posjetili turbe posljednje bosanske princeze, a po nekim autorima, čak i same posljednje bosanske kraljice, Katarine. Kod samog turbeta su imali historijski čas o posljednjim danima bosanskog kraljevstva, kao i o samoj sudbini bosanske kraljevske loze. Tu su za duše rahmetlija proučili Fatihu i uputili se ka obilasku Mustafa-pašine džamije u Skoplju, kao i same Skopske čaršije koja je jedna od najvećih na Balkanu.

Nakon obilaska su se preko Grčke uputili ka Istanbulu i Republici Turskoj gdje su stigli u rane jutarnje sate.

Za djevojke i profesorice je osiguran smještaj u Medresi Šehid Mehmed Karaaslan na Bahčelivletu u Istanbulu, dok je za mladiće i profesore osiguran smještaj u Medresi Fatih Sultan Mehmet na Fatihu u Istanbulu.

Tokom šetodnevnog boravka u Istanbulu, učesnici studijskog putovanja su posjetili brojne znamenitosti među kojima ističemo Taksimi Istiklal ulicu, Top Kapi palaču, Dolma-bahče palaču, Muzej islamske historije, nauke i tehnologije Miniaturk Gulhane park, džamiju Mehmed-paše Sokolovića, Sultan Sulejmanovu džamiju, Sultan Fatihovu džamiju, Aja Sofija džamiju, Malu Aja Sofija džamiju, džamiju na Čamlidži, Bajazitovu džamiju, Sultan Ejubovu džamiju i mezar Husein-kapetana Gradaščevića, Istanbulski univerzitet, Tursko bosansko-sandžačko udruženje Bošnjaka na Bajrampaši, Vidikovac Čamlidža, šoping centre Dževahir i Mol of Istanbul, Vidikovac Pier Loti, Džamiju Rustem-paše Misir pijacu i Kapali čaršiju.

A u povratku kući su svratili i u Edirne i tu posjetili Eski džamiju (Ulu džamiju) i obližnje bazare.

Učesnici putovanja su tokom višesatne vožnje i u dolasku i u povratku pripremili poseban program u kome se svako predstavio kao i mjesto iz kojeg dolazi, a u povratku su odigrali zanimljivu igricu „tajnog prijatelja“ u kojoj je svaki učesnik putovanja dobio mali poklon od svog neočekivanog i tajnog prijatelja, čime je dodatno uljepšano ovo putovanje.

Našu Medresu “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” na ovom putovanju predstavljale su profesorice Izeta Veladžić, Amila Žunić i učenica Belma Balčinović. Čestitamo svim učesnicima kao i našoj ekipi na dobro odrađenom zadatku i želimo im puno sreće i u budućim projektima.

 

 

(Izvor: Dr. Nezir Halilović/Preporod.info)

Povezane vijesti