Hor Medrese na centralnoj mevludskoj svečanosti Muftijstva bihaćkog

U nedjelju 17.10.2021. godine održana je centralna mevludska svečanost u Bihaću. Program su izveli članovi hora Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” iz Cazina, a mevludsko predavanje je održao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Uvodni dio programa je predstavio imam Gradske džamije u Bihaću mr. Suad-ef. Mahmutović, koji je istakao značaj Mevluda kroz povijest Bošnjaka, a posebno je istakao značaj Mevluda u vremenu kada je zatvoren veliki broj džamija, kada su imami zatvarani u zatvore kao dio plana potiskivanja vjere iz javnog života i kada se raznim propagandnim sredstvima vjera predstavljala kao negativna pojava te kada su samo žene dolazile u džamiju i to povodom Mevluda.

Prisutnima se potom obratio glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić. On je predstavio ativnosti Medžlisa IZ Bihać tokom ovog mubarek mjeseca i zahvalio se svim učesnicima programa. Istakao je da su naše džematlije u velikom broju prisustvovale mevludima, te da su mevludi održani u svim džamijama ovog medžlisa i da je Bihać u proteklih 10 dana bio počašćen mevludima i salavatima.

Prije obraćanja muftije Kudića sa nekoliko prigodnih riječi obratio se direktor Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” prof. Zuhdija Handanović. On je konstatovao da je Muhammed, a.s., bio inspiracija mnogim ljudima da postanu bolji ljudi i potvrdio da će Medresa sa svojim nastavnicima i učenicima uzimati aktivno učešće u svim programima koji se organiziraju u našim medžlisima.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je u svom obraćanju pohvalio rad Medžlisa IZ Bihać i iskazao svoje poštovanje prema imamima te čestitao mr. Suad-ef. Mahmutoviću kao imamu Gradske džamije i mujezinu hafizu Edinu Fajkoviću na kvalitetnim programima koji se realiziraju u džamiji uz svesrdnu podršku glavnog imama i predsjednika medžlisa. Muftija je u svom izlaganju poseban akcenat stavio na Muhammeda, a.s., kao moralnog uzora čovječanstvu u svakom vremenu i na svakom mjestu.

“Muhammed, a.s., je bio kompletna ličnost. On je naš uzor, učitelj i pravi primjer ljudskosti i dobrote. On spada u “ulul-azm” poslanike, tj. najodabranije pejgambere koji su svojim primjerima doticali samu srž ljudskosti i vjere. A Uzvišeni u Kur'anu Časnom kaže: ‘Onaj ko se strpi i oprosti, to su doista najveličanstvenija djela!’, ili kako se kaže u arapskom tekstu “azmil-umur”. Muhammed, a.s., je najbolji i najveći, a djela koja nam Kur'an postavlja na vrh pijadestala vrijednosti su strpljenje i oprost. Zato, obilježavajući dan rođenja najboljeg čovjeka i poslanika, potrudimo se da u svom životu primijenimo i najbolja i najposebnija djela, a to su strpljivost i praštanje”, – poručio je muftija Kudić.

Izvor: muftijstvobihacko.ba