Iz Travničke medrese pristigla velika donacija za potrebe kuhinje naše Medrese

 

Danas su našu ustanovu posjetili izaslanici travničke Elči Ibrahim-pašine medrese i predstavnici džemata Oborci-Šeherdžik MIZ Donji Vakuf.  Bila nam je čast dočekati musafire a razlog njihove posjete bio je nesvakidašnji: uručenje dijela zekata od poljoprivrednih proizvoda prikupljenih ove jeseni na području Travničkog muftijstva. Ove kalendarske godine to je prije svega krompir.

 

Akcija prikupljanja zekata na području Travničkog muftijstva je i ove godine bila uspješna zahvaljujući njihovim vrijednim imamima, džematlijama ali i djeci iz ondašnjih mekteba koja nerijetko učestvuju u prikupljanju poljoprivrednih proizvoda po domaćinstvima. Svi oni  nesebično daju svoj doprinos u činjenju ovog dobrog djela ne tražeći materijalnu nadoknadu od bilo koga.

 

Današnja posjeta je realizirana prije svega na prijedlog uprave medrese iz Travnika. Budući da oni raspolažu sa dovoljno namirnica koja su im pristigla na ime zekata, direktor Travničke medrese te upravnik prof. Safet Durguti su predložili da naša krajiška medresa bude mjesto gdje će oni uvakufiti svoje preostale poljoprivredne proizvode. Radi se o kontingentu od blizu 4 i po tone namirnica, tačnije 4.270 kg krompira. Ova donacija svakako će dobro doći za našu školu i učenike. Molimo Dragog Allaha da nagradi naše dobročinioce.

Treba napomenuti da su ove godine s područja Bihaćkog muftijstva za potrebe Cazinske medrese do sada na ime zekata na poljoprivredne proizvode prikupljene i uručene određene količine meda i krastavaca za potrebe kuhinje u našoj Medresi.

 

U razgovorima sa upravom Travničke medrese izražena je spremnost za ovakvim oblikom saradnje i u budućnosti.

 

Iskreno se zahvaljujemo upravi Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, Travnickom muftijstvu, džematlijama džemata s područja Travničkog (i Bihaćkog) muftijstva koji su očistili svoj imetak davanjem zekata, te imamu i džematlijama džemata Oborci-Šeherdžik iz Donjeg Vakufa čijih je namirnica bilo ponajviše u ovoj isporuci poljoprivrednih proizvoda na ime zekata s područja Travnika.

(prof. Mehmed Mašić)